Wycieczka i średnia wieku

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
remiky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Namysłów

Wycieczka i średnia wieku

Post autor: remiky »

Na wycieczkę pojechało 21 osób o średniej wieku 23 lata. Średnia ta wzrośnie do 24 lat, jeśli doliczy się wiek przewodnika. Ile lat ma przewodnik?
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 77 razy

Wycieczka i średnia wieku

Post autor: tim »

Suma lat 21 osób = 23 * 21 = 483
Suma lat z przewodnikiem = 483 + x
Ilość osób z przewodnikiem = 22
\(\displaystyle{ \frac{483 + x}{22} = 24}\)
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Wycieczka i średnia wieku

Post autor: agulka1987 »

x-wiek przewodnika

\(\displaystyle{ \frac{21 \cdot 23 + x}{22} = 24}\)

\(\displaystyle{ x = 45}\)
remiky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Namysłów

Wycieczka i średnia wieku

Post autor: remiky »

Dzięki:)
ODPOWIEDZ