Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
Witam. Nie bardzo to rozumiem a chciałbym to umieć. Zadanie brzmi tak:
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 30^o}\). Krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 6\ cm}\). Oblicz długość tej przekątnej im wysokość graniastosłupa.
Od czego powinienem zacząć? Nie chcę abyście mi to robili bo chce się nauczyć i sam spróbować.
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 30^o}\). Krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 6\ cm}\). Oblicz długość tej przekątnej im wysokość graniastosłupa.
Od czego powinienem zacząć? Nie chcę abyście mi to robili bo chce się nauczyć i sam spróbować.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
Zacznij od rysunku.
Graniastosłupa nie rysuj w pionie tylko połóż go na jednej ze ścian i poszukaj tego kąta \(\displaystyle{ 30^o}\)
Graniastosłupa nie rysuj w pionie tylko połóż go na jednej ze ścian i poszukaj tego kąta \(\displaystyle{ 30^o}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
Co do zaznaczonego kąta - masz ok.
Musisz jednak wiedzieć, że ten kąt jest z gatunku ,,łatwych"; niestety w zadaniach istnieją też ,,trudne" (ale raczej dotyczą matury rozszerzonej lub gimnazjalnych szóstek).
Musisz jednak wiedzieć, że ten kąt jest z gatunku ,,łatwych"; niestety w zadaniach istnieją też ,,trudne" (ale raczej dotyczą matury rozszerzonej lub gimnazjalnych szóstek).
Co do cytowanego tekstu - taki wariant utrudni sprawę.nmn pisze: Graniastosłupa nie rysuj w pionie tylko połóż go na jednej ze ścian i poszukaj tego kąta \(\displaystyle{ 30^o}\)
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
Ale teraz co powinienem zrobić skoro znam krawędź podstawy?
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
Funkcje trygonometryczne (liceum) albo własności trójkąta równobocznego (gimnazjum; na rysunku gdzieś masz jego połowę).
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
W trójkącie równobocznym wrysowujesz jedną wysokość, dzieli ona wyjściowy na dwa trójkąty prostokątne o kątach 30; 60; 90.Bartasek pisze:Możesz bardziej to wytłumaczyć?
W takim trójkącie prostokątnym (patrz zadanie) wszystkie boki można uzależnić od boku tego równobocznego - co z tego wynika wystarczy znać jeden z boków takiego trójkąta (prostokątnego) aby obliczyć (wyznaczyć) pozostałe.
Do tego wyznaczania można zastosować :
- (w gimnazjum) własności trójkąta równobocznego, dokładniej jego prostokątnej połowy
- (w liceum) to co było w gimnazjum lub funkcje trygonometryczne.
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
Chodzi Ci o przerysowanie tego trójkąta gdzie jest kąt \(\displaystyle{ 30^o}\) i podpisanie go w ten sposób?
Ale nie jestem pewien czy dobrze.
To długość przekątnej by wychodziła \(\displaystyle{ 12 cm}\)
A wysokość obliczyć ze wzoru \(\displaystyle{ V=Pp \cdot H}\) Tylko że przed tym musze chyba obliczyć Pp ???
Zapomniałem narysować kąt prosty ale to wiadomo gdzie jest;]
Ale nie jestem pewien czy dobrze.
To długość przekątnej by wychodziła \(\displaystyle{ 12 cm}\)
A wysokość obliczyć ze wzoru \(\displaystyle{ V=Pp \cdot H}\) Tylko że przed tym musze chyba obliczyć Pp ???
Zapomniałem narysować kąt prosty ale to wiadomo gdzie jest;]
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
Czyli raczej po ,,gimnazjalnemu".
Nie zachowałeś proporcji katów i sam się oszukałeś kształtem.
Powinieneś mieć : i z Pitagorasa wyznaczyć (x) oraz (2x).
Nie zachowałeś proporcji katów i sam się oszukałeś kształtem.
Powinieneś mieć : i z Pitagorasa wyznaczyć (x) oraz (2x).
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
O, zaraz napisze wyniki.
Coś dziwnie wyszło... omg..
\(\displaystyle{ d = 2\sqrt{10} cm}\)
\(\displaystyle{ x = 2\sqrt{19} cm}\)
Coś dziwnie wyszło... omg..
\(\displaystyle{ d = 2\sqrt{10} cm}\)
\(\displaystyle{ x = 2\sqrt{19} cm}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
Gdzieś się pomyliłeś, patrz :Bartasek pisze:O, zaraz napisze wyniki.
Coś dziwnie wyszło... omg..
\(\displaystyle{ d = 2\sqrt{10} cm}\)
\(\displaystyle{ x = 2\sqrt{19} cm}\)
\(\displaystyle{ x^2+6^2=(2x)^2}\)
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
\(\displaystyle{ x = \sqrt{7} cm}\)
Czy jak? Bo właśnie nie wiem co zrobić z tymi dwoma X co zostają;/
A "d" dobrze wyliczyłem? Jutro mam z tego kartkówkę więc mam nadzieje że zdązę to zrozumieć
Czy jak? Bo właśnie nie wiem co zrobić z tymi dwoma X co zostają;/
A "d" dobrze wyliczyłem? Jutro mam z tego kartkówkę więc mam nadzieje że zdązę to zrozumieć
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
jak Ty to liczysz?
\(\displaystyle{ x^2+36=4x^2}\)
\(\displaystyle{ 36=3x^2}\)
\(\displaystyle{ x^2=12}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{12}=2 \sqrt{3}}\) (tylko dodatnie z wiadomych względów)
\(\displaystyle{ x^2+36=4x^2}\)
\(\displaystyle{ 36=3x^2}\)
\(\displaystyle{ x^2=12}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{12}=2 \sqrt{3}}\) (tylko dodatnie z wiadomych względów)
Długość przekątnej i wysokość graniastosłupa.
A dlaczego niby to odjąłeś ? Że wyszło Ci \(\displaystyle{ 3x^2}\)Mortify pisze:jak Ty to liczysz?
\(\displaystyle{ x^2+36=4x^2}\)
\(\displaystyle{ 36=3x^2}\)
\(\displaystyle{ x^2=12}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{12}=2 \sqrt{3}}\) (tylko dodatnie z wiadomych względów)