\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{1-cosx}}{sinx}}\) x->0+
domyslam sie ze trzeba pomnozyc przez \(\displaystyle{ \sqrt{1-cosx}}\) no i cos jeszcze :]
granica ciagu
-
liu
- Użytkownik

- Posty: 1276
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
granica ciagu
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{1-\cos x}}{\sin x} = \frac{\sqrt{1-\cos^2x}}{\sin x \sqrt{1+\cos x}} = \frac{\sin x}{\sin x \sqrt{1+ \cos x}} = \frac{1}{\sqrt{1+\cos x}} \to \frac{1}{\sqrt{2}}}\), gdy x-> 0+
-
c3rb3r
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 27 paź 2005, o 23:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: O.M.
- Podziękował: 3 razy
granica ciagu
nom o to mi chodzilo
tylko zamiast \(\displaystyle{ \sqrt{1+cos}}\) ja pisalem \(\displaystyle{ \sqrt{1-cosx}}\)
tylko zamiast \(\displaystyle{ \sqrt{1+cos}}\) ja pisalem \(\displaystyle{ \sqrt{1-cosx}}\)