mały problem z równaniem

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
siNister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/Gliwice
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 16 razy

mały problem z równaniem

Post autor: siNister »

a z takim:

\(\displaystyle{ 8^x + 18^x - 2*27^x = 0}\)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2006, o 19:46 przez siNister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

mały problem z równaniem

Post autor: juzef »

Weź to jakoś normalnie napisz.
siNister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/Gliwice
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 16 razy

mały problem z równaniem

Post autor: siNister »

zapisalem, mysle, ze ci to pomoze
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

mały problem z równaniem

Post autor: juzef »

Po podzieleniu przez \(\displaystyle{ 27^x}\) dostajemy \(\displaystyle{ (\frac{8}{27})^x+(\frac{2}{3})^x-2=0}\). Lewa strona jest funkcją malejącą, więc ma co najwyżej jedno miejsce zerowe. Wystarczy zauważyć, że x=0 jest rozwiązaniem.
siNister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/Gliwice
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 16 razy

mały problem z równaniem

Post autor: siNister »

o, wielkie dzieki, cholera, ze ja tego nie zauwazyl
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

mały problem z równaniem

Post autor: Rogal »

Albo zauważyć, że \(\displaystyle{ \frac{8}{27}=(\frac{2}{3})^{3}}\) i ładne równanie sześcienne.
ODPOWIEDZ