propozycje na rozwiązanie równania różniczkowego?

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
puchatek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 09:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Greater Poland
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

propozycje na rozwiązanie równania różniczkowego?

Post autor: puchatek »

Dzień dobry

Czy mógłby ktoś zasugerować najprostszą metodą na taką różniczkę?

\(\displaystyle{ z`+ \frac{4z^ \frac{3}{4} }{x} = \frac{4}{x^3}}\)

z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2009, o 11:19 przez puchatek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

propozycje na rozwiązanie równania różniczkowego?

Post autor: Nakahed90 »

Najpierw robisz równanie jednorodne, a poźniej uzmienniasz stałą. Tam nie powinno byc y zamiast z?
ODPOWIEDZ