Podaj liczbę rozwiązań ze względu na parametr

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
frytek03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 21 mar 2009, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

Podaj liczbę rozwiązań ze względu na parametr

Post autor: frytek03 »

Podaj liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ \frac{ \left| x\right|-1 }{ \left|x \right|-2 } =m}\) w zależności od parametru m
Awatar użytkownika
lionek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 35 razy

Podaj liczbę rozwiązań ze względu na parametr

Post autor: lionek »

\(\displaystyle{ D: x \in R- {-2,2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{|x|-1}{|x|-2} =m}\)
\(\displaystyle{ \frac{|x|-2+1}{|x|-2}=m}\)
\(\displaystyle{ \frac{|x|-2}{|x|-2}+ \frac{1}{|x|-2}=m}\)
\(\displaystyle{ 1+ \frac{1}{|x|-2}=m}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{|x|-2}+1=m}\)
Ilość rozwiązań zależy od ilości pkt wspólnych wykresu po lewej stronie z wykresami funkcji stałej "m".

0 rozwiązań dla \(\displaystyle{ m \le 0}\)
1 rozwiązanie dla \(\displaystyle{ m \in \phi}\)
2 rozwiązania dla \(\displaystyle{ m \ge 0}\)

Wykres mogę wysłać na maila po wysłaniu pw
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2009, o 11:44 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: A nie prościej umieścić na forum jednak?
ODPOWIEDZ