Rozwiąż równanie

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
LG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 wrz 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krempachy
Podziękował: 13 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: LG »

\(\displaystyle{ 2^2^x*9^x-2*6^3^x^-^1+4^2^x^-^1*3^4^x^-^2=0}\)

Doszedłem do postaci:
\(\displaystyle{ 6^2^x-2*6^3^x^-^1+6^4^x^-^2=0}\)

i mam pytanie: co z tym zrobić? jeżeli nie było by tej dwójki przed szóstką, to można by opuścić szóstki i rozwiązywać równanie z niewiadomą x, a tak to za bardzo nie wiem...
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Kamil_B »

podstaw\(\displaystyle{ t=6^{x}}\) gdzie \(\displaystyle{ t>0}\)
LG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 wrz 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krempachy
Podziękował: 13 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: LG »

i bawić się wielomianem??
nie można prościej??
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Mersenne »

Postać, do której doszedłeś jest prawidłowa:

\(\displaystyle{ 6^{2x}-2\cdot 6^{3x-1}+6^{4x-2}=0}\)

Podzielmy równanie obustronnie przez \(\displaystyle{ 6^{2x}}\):

\(\displaystyle{ 1-2\cdot 6^{x-1}+6^{2x-2}=0}\)

\(\displaystyle{ 1-2\cdot \frac{6^{x}}{6}+\frac{6^{2x}}{6^{2}}=0}\)

Pomnóżmy równanie obustronnie przez \(\displaystyle{ 6^{2}}\):

\(\displaystyle{ 6^{2}-2\cdot 6\cdot 6^{x}+6^{2x}=0}\)

\(\displaystyle{ 36-12\cdot 6^{x}+(6^{x})^{2}=0}\)

W takiej sytuacji robimy podstawienie: \(\displaystyle{ 6^{x}=t}\), gdzie \(\displaystyle{ t>0}\):

\(\displaystyle{ 36-12t+t^{2}=0 \iff (t-6)^{2}=0 \iff t=6>0}\)

\(\displaystyle{ 6^{x}=6 \iff 6^{x}=6^{1} \iff x=1}\)

Powołujesz się na różnowartościowość f-cji wykładniczej.
ODPOWIEDZ