Rozwiązanie rownania wykladniczego.
-
Andrzej2006x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 6 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
\(\displaystyle{ \left( \frac{7}{5} \right) ^{2x} \cdot \left( \frac{7}{5} \right) ^{-1} = \left( \frac{7}{5} \right) ^{ \frac{3-x}{4} }}\)
jak mam tu dalej postępic ?
wg. mnie to ja by dalej robilby tak\(\displaystyle{ 2x + (-1) = \frac{3-x}{4}}\)
czy tu musialoby byc mnozenie a nie sumowanie ? \(\displaystyle{ 2x \cdot (-1) = \frac{3-x}{4}}\)
Jak tutaj dalej trzeba robic ?
A moze nie jeden z tych nie jest pravidlovy ciąg dalejszego rozwiązywania ?
jak mam tu dalej postępic ?
wg. mnie to ja by dalej robilby tak\(\displaystyle{ 2x + (-1) = \frac{3-x}{4}}\)
czy tu musialoby byc mnozenie a nie sumowanie ? \(\displaystyle{ 2x \cdot (-1) = \frac{3-x}{4}}\)
Jak tutaj dalej trzeba robic ?
A moze nie jeden z tych nie jest pravidlovy ciąg dalejszego rozwiązywania ?
- Sherlock
- Użytkownik

- Posty: 2774
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
\(\displaystyle{ a^b \cdot a^c=a^{b+c}}\)Andrzej2006x pisze:czy tu musialoby byc mnozenie a nie sumowanie ?
-
Andrzej2006x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 6 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
a jak twierdzi pravidlo rownanie wykladniczego niewiecie ?
Bo czemus to mi sie vydaje ze kiedy mamy takie same podstawy to wtenczas wykladniki potęgi dodajemy albo mnozymy lub inne bo zalezy od tego jaki byl znak pomiędzy podstavami, czy nie tak ?
Bo czemus to mi sie vydaje ze kiedy mamy takie same podstawy to wtenczas wykladniki potęgi dodajemy albo mnozymy lub inne bo zalezy od tego jaki byl znak pomiędzy podstavami, czy nie tak ?
- Sherlock
- Użytkownik

- Posty: 2774
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
\(\displaystyle{ \left( \frac{7}{5} \right) ^{2x} \cdot \left( \frac{7}{5} \right) ^{-1} = \left( \frac{7}{5} \right) ^{ \frac{3-x}{4} }}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{7}{5} \right)^{2x+(-1)}=\left( \frac{7}{5} \right) ^{ \frac{3-x}{4} }}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{7}{5}\right)^{2x-1}=\left( \frac{7}{5} \right) ^{ \frac{3-x}{4} }}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2x-1= \frac{3-x}{4}}\) wyznacz x
\(\displaystyle{ \left( \frac{7}{5} \right)^{2x+(-1)}=\left( \frac{7}{5} \right) ^{ \frac{3-x}{4} }}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{7}{5}\right)^{2x-1}=\left( \frac{7}{5} \right) ^{ \frac{3-x}{4} }}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2x-1= \frac{3-x}{4}}\) wyznacz x
-
Andrzej2006x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 6 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
Niechce robic novej temy, więc poprzoszę o pomoc z jeszcze jednym rownankiem v tej temie.
\(\displaystyle{ 9 ^{x} -25 \cdot 3 ^{x} -54 = 0}\)
wynioslem czynnik przed navias tylko nieviem czy mi to coś da...
\(\displaystyle{ 3 ^{x} \left( 3-25 \right) \cdot 3 ^{x} \left( 1-54 \right) = 0}\)
Proszę kolejny raz o pomoc :/
Dzieki tym co pomogają, wielki respect wam jak mowi się
\(\displaystyle{ 9 ^{x} -25 \cdot 3 ^{x} -54 = 0}\)
wynioslem czynnik przed navias tylko nieviem czy mi to coś da...
\(\displaystyle{ 3 ^{x} \left( 3-25 \right) \cdot 3 ^{x} \left( 1-54 \right) = 0}\)
Proszę kolejny raz o pomoc :/
Dzieki tym co pomogają, wielki respect wam jak mowi się
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, o 21:16 przez Andrzej2006x, łącznie zmieniany 1 raz.
-
miodzio1988
-
Andrzej2006x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 6 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
Dziękuje jak to i sam niedomyslilem sie chyba to juz zmęczenie dzisiaj robi svojemiodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ 3 ^{x}=t}\) i masz rownanie kwadratowe. DELTA
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16317
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
to nie jest prawdaAndrzej2006x pisze:Niechce robic novej temy, więc poprzoszę o pomoc z jeszcze jednym rownankiem v tej temie.
\(\displaystyle{ 9 ^{x} -25 \cdot 3 ^{x} -54 = 0}\)
wynioslem czynnik przed navias tylko nieviem czy mi to coś da...
\(\displaystyle{ 3 ^{x} \left( 3-25 \right) \cdot 3 ^{x} \left( 1-54 \right) = 0}\)
-
Andrzej2006x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 6 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
\(\displaystyle{ 3 ^{x} = t}\)
dalej wychodzi:
\(\displaystyle{ t(3-25) \cdot t(1-54)=0}\)
Teraz niemogę mnozyc\(\displaystyle{ 25t \cdot t}\) bo te czynniki są nie jedne tak ?
To w takim wypadku co mam dalej robic ?
-- 20 wrz 2009, o 21:27 --
V kazdym razie dzięki
Będę probowac nadal rozwiązywac, jezeli nievyjdzie przyjdzie sie waszej pomocy prosic -- 20 wrz 2009, o 21:30 --\(\displaystyle{ \left( 3 ^{2} \right) ^{x} -25 \cdot 3x -54=0}\)
Chyba to mialoby byc tak ??
A teraz
\(\displaystyle{ t ^{2} -25 \cdot t -54 = 0}\)
czy moze znowu gdzies popelniam blęd ?
dalej wychodzi:
\(\displaystyle{ t(3-25) \cdot t(1-54)=0}\)
Teraz niemogę mnozyc\(\displaystyle{ 25t \cdot t}\) bo te czynniki są nie jedne tak ?
To w takim wypadku co mam dalej robic ?
-- 20 wrz 2009, o 21:27 --
Ooops na prawde popelnilem blęd przy wynoszeniu przed navias.nmn pisze:to nie jest prawdaAndrzej2006x pisze:Niechce robic novej temy, więc poprzoszę o pomoc z jeszcze jednym rownankiem v tej temie.
\(\displaystyle{ 9 ^{x} -25 \cdot 3 ^{x} -54 = 0}\)
wynioslem czynnik przed navias tylko nieviem czy mi to coś da...
\(\displaystyle{ 3 ^{x} \left( 3-25 \right) \cdot 3 ^{x} \left( 1-54 \right) = 0}\)
V kazdym razie dzięki
Będę probowac nadal rozwiązywac, jezeli nievyjdzie przyjdzie sie waszej pomocy prosic -- 20 wrz 2009, o 21:30 --\(\displaystyle{ \left( 3 ^{2} \right) ^{x} -25 \cdot 3x -54=0}\)
Chyba to mialoby byc tak ??
A teraz
\(\displaystyle{ t ^{2} -25 \cdot t -54 = 0}\)
czy moze znowu gdzies popelniam blęd ?
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16317
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
\(\displaystyle{ \left( 3 ^{x} \right) ^{2} -25 \cdot 3^x -54=0}\)
\(\displaystyle{ t>0}\)
\(\displaystyle{ t ^{2} -25 \cdot t -54 = 0}\)
Teraz jest dobrze
\(\displaystyle{ t>0}\)
\(\displaystyle{ t ^{2} -25 \cdot t -54 = 0}\)
Teraz jest dobrze
-
Andrzej2006x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 6 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
Dziękinmn pisze:\(\displaystyle{ \left( 3 ^{x} \right) ^{2} -25 \cdot 3^x -54=0}\)
\(\displaystyle{ t>0}\)
\(\displaystyle{ t ^{2} -25 \cdot t -54 = 0}\)
Teraz jest dobrze
Ale wyniki mi pytanko dlaczego \(\displaystyle{ t > 0}\) ?
I czy jest jakas roznica v zapisu \(\displaystyle{ \left( 3 ^{2} \right) ^{x }}\) a tym zapisem \(\displaystyle{ \left( 3 ^{x} \right) ^{2 }}\)
-
Kamil_B
- Użytkownik

- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
\(\displaystyle{ t=3^{x}}\) zatem \(\displaystyle{ t>0}\)( bo to jest zawsze liczba dodatnia).
A w tym zapisie różnicy nie ma-to jest to samo.
A w tym zapisie różnicy nie ma-to jest to samo.
-
Andrzej2006x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 6 razy
Rozwiązanie rownania wykladniczego.
Dzięki wszystkim naprawdę ze pomogliscie mi dzisiaj tu
Jutro będę dalej meczyć inne przyklady bo jeszcze duzo zostalo
P.S
Mi wszystko jedno niedochodzi dlaczego t musi byc większe od zera ? \(\displaystyle{ t > 0}\) ???
U nas v tamtym przykladzie x jest jako potęga, i wg mnie potęga moze byc i ujemna ?
Moze ja czegosc nierozumiem albo nieviem dokladnie, dlatego i pytam sie dlaczego v tamtym przykladzie \(\displaystyle{ t > 0}\) ??
Jutro będę dalej meczyć inne przyklady bo jeszcze duzo zostalo
P.S
Mi wszystko jedno niedochodzi dlaczego t musi byc większe od zera ? \(\displaystyle{ t > 0}\) ???
U nas v tamtym przykladzie x jest jako potęga, i wg mnie potęga moze byc i ujemna ?
Moze ja czegosc nierozumiem albo nieviem dokladnie, dlatego i pytam sie dlaczego v tamtym przykladzie \(\displaystyle{ t > 0}\) ??