Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
vancover
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 7 wrz 2009, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 2 razy

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: vancover »

Mam problem z rozwiązaniem tego działania

\(\displaystyle{ \frac{2}{ a^{3}-1 } - \frac{2}{1-a}}\)
abc666

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: abc666 »

\(\displaystyle{ a^3-1=(a-1)(a^2+a+1)}\)
vancover
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 7 wrz 2009, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 2 razy

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: vancover »

Ale dalej mnie to nie poratuje
abc666

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: abc666 »

Mnożysz drugi ułamek przez \(\displaystyle{ \frac{a^2+a+1}{a^2+a+1}}\) i już
vancover
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 7 wrz 2009, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 2 razy

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: vancover »

Ale dalej nie wyjdzie bo w drugim ułamku jest \(\displaystyle{ 1-a}\) a nie \(\displaystyle{ a-1}\)
abc666

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: abc666 »

Cały czas widziałem tam \(\displaystyle{ a-1}\) . W takim razie pomnóż przez \(\displaystyle{ \frac{-a^2-a-1}{-a^2-a-1}}\)
vancover
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 7 wrz 2009, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 2 razy

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: vancover »

Teraz to nie wiem jak mam to obliczyć

To napisze inaczej. Tamto co napisałem to były już troche moje obliczenia a teraz napisze ten przykład od początku i powiedzcie mi co mam zrobić

\(\displaystyle{ \frac{a+1}{ a^{3}-1 } - \frac{1}{ a^{2}+a+1 } - \frac{2}{1-a}}\)
abc666

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: abc666 »

\(\displaystyle{ \frac{a+1}{a^3-1} - \frac{1}{a^2+a+1}- \frac{2}{1-a} = \frac{a+1}{a^3-1} - \frac{1}{a^2+a+1}+ \frac{2}{a-1} =...}\)

zajmij się najpierw dwoma ostatnimi ułamkami
vancover
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 7 wrz 2009, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 2 razy

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: vancover »

no kurcze nie wiem już jak mam to robić
Awatar użytkownika
justyna1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 10:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KRAKÓW / BRZESKO
Pomógł: 39 razy

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: justyna1985 »

Nie wiem czy o to chodziło ale po sporwadzeniu do wspólnego mianownika wyszło coś takiego


no to sama zapędziłam się w kozi róg .... matma to tylko moje hoobby....
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, o 21:28 przez justyna1985, łącznie zmieniany 2 razy.
abc666

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: abc666 »

yyy bez przesady
\(\displaystyle{ \frac{a+1}{a^3-1} - \frac{1}{a^2+a+1}- \frac{2}{1-a} = \frac{a+1}{a^3-1} - \frac{1}{a^2+a+1}+ \frac{2}{a-1} =\\=\frac{a+1}{a^3-1}- \frac{a-1}{a^3-1}+ \frac{2a^2+2a+2}{a^3-1}= \frac{a+1-a+1+2a^2+2a+2}{a^3-1} = \frac{2a^2+2a+4}{a^3-1}}\)
vancover
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 7 wrz 2009, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 2 razy

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: vancover »

A można tak sobie po prostu zmienić znak z - na + ?
abc666

Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?

Post autor: abc666 »

minusa przeniosłem do mianownika ułamka
ODPOWIEDZ