[MIX] Mix robina
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
robin5hood
- Użytkownik

- Posty: 1675
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
[MIX] Mix robina
Mam pare zadań pomyslałem, że zrobie jakiś mix.
1. Znajsz najmniejszą liczbę naturalną \(\displaystyle{ m}\) spełniająca tę nierówność
\(\displaystyle{ \overbrace { 100^{100^{100^{.^{.^{.^{100}}}}}}}^m > \overbrace {3^{3^{3^{.^{.^{.^{3}}}}}}}^{100}}\)
2. Udowodnij ,że w trojkącie \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) zachodzi nierówność
\(\displaystyle{ \max\{a,b,c\}-\min\{a,b,c\}\le \frac{2\sqrt{3}}{3}\cdot\sqrt{s^2-3r(4R+r)}\;}\)
Gdzie oczywiście \(\displaystyle{ s= \frac{a+b+c}{2}}\) .
3.
Znajdź wszystkie funkcje f i g takie że
a)\(\displaystyle{ f:N \rightarrow N}\)
\(\displaystyle{ f(nf(n))+f(\frac{f(n)}{n})=p^2(n^2+1)}\) gdzie p jest pierwsza.
b) \(\displaystyle{ g:N \rightarrow N}\)
\(\displaystyle{ g(ng(n))+g(\frac{g(n)}{n})=d^2(n^2+1)}\) gdzie d jest całkowita.
4.
a) Udowodnij, że równanie ma \(\displaystyle{ y^2=x^3+x+1370^{1370}}\) ma co najmniej 6 rozwiązań w \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\)
b) Udowodnij, że równanie \(\displaystyle{ x^4-y^4=2z^2}\) nie ma rozwiązań w \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\)
5. Niech x,y,z>0 oraz \(\displaystyle{ xyz=1}\). Udowodnij nierówność
\(\displaystyle{ \frac{x}{x^{-8}+y+z}+\frac{y}{x+y^{-8}+z}+\frac{z}{x+y+z^{-8}} \ge 1}\)
6. Punkt P znajduje się wewnątrz trojkąta \(\displaystyle{ \triangle ABC}\) oraz zachodzą warunki:
(*) \(\displaystyle{ \angle PAB \ge 30^\circ}\) i \(\displaystyle{ \angle APB \ge \angle PCB + 30^\circ}\)
(**) \(\displaystyle{ BP \cdot BC=CP \cdot AB.}\)
Udowodnij że \(\displaystyle{ \angle BAC \ge 60^\circ.}\)
7. Niech \(\displaystyle{ F_0=F_1=1}\) i \(\displaystyle{ F_{n+2}=F_{n+1}+F_n}\) dla \(\displaystyle{ n\in {\mathbb N}}\) . Udowodnij równość
\(\displaystyle{ \sum\limits_{k=0}^{n}{n\choose k}{n+k\choose k}F_{k}= \sum\limits_{k=0}^{n}{n\choose k}{n+k\choose k}(-1)^{n-k}F_{2k}\;}\) .
1. Znajsz najmniejszą liczbę naturalną \(\displaystyle{ m}\) spełniająca tę nierówność
\(\displaystyle{ \overbrace { 100^{100^{100^{.^{.^{.^{100}}}}}}}^m > \overbrace {3^{3^{3^{.^{.^{.^{3}}}}}}}^{100}}\)
2. Udowodnij ,że w trojkącie \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) zachodzi nierówność
\(\displaystyle{ \max\{a,b,c\}-\min\{a,b,c\}\le \frac{2\sqrt{3}}{3}\cdot\sqrt{s^2-3r(4R+r)}\;}\)
Gdzie oczywiście \(\displaystyle{ s= \frac{a+b+c}{2}}\) .
3.
Znajdź wszystkie funkcje f i g takie że
a)\(\displaystyle{ f:N \rightarrow N}\)
\(\displaystyle{ f(nf(n))+f(\frac{f(n)}{n})=p^2(n^2+1)}\) gdzie p jest pierwsza.
b) \(\displaystyle{ g:N \rightarrow N}\)
\(\displaystyle{ g(ng(n))+g(\frac{g(n)}{n})=d^2(n^2+1)}\) gdzie d jest całkowita.
4.
a) Udowodnij, że równanie ma \(\displaystyle{ y^2=x^3+x+1370^{1370}}\) ma co najmniej 6 rozwiązań w \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\)
b) Udowodnij, że równanie \(\displaystyle{ x^4-y^4=2z^2}\) nie ma rozwiązań w \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\)
5. Niech x,y,z>0 oraz \(\displaystyle{ xyz=1}\). Udowodnij nierówność
\(\displaystyle{ \frac{x}{x^{-8}+y+z}+\frac{y}{x+y^{-8}+z}+\frac{z}{x+y+z^{-8}} \ge 1}\)
6. Punkt P znajduje się wewnątrz trojkąta \(\displaystyle{ \triangle ABC}\) oraz zachodzą warunki:
(*) \(\displaystyle{ \angle PAB \ge 30^\circ}\) i \(\displaystyle{ \angle APB \ge \angle PCB + 30^\circ}\)
(**) \(\displaystyle{ BP \cdot BC=CP \cdot AB.}\)
Udowodnij że \(\displaystyle{ \angle BAC \ge 60^\circ.}\)
7. Niech \(\displaystyle{ F_0=F_1=1}\) i \(\displaystyle{ F_{n+2}=F_{n+1}+F_n}\) dla \(\displaystyle{ n\in {\mathbb N}}\) . Udowodnij równość
\(\displaystyle{ \sum\limits_{k=0}^{n}{n\choose k}{n+k\choose k}F_{k}= \sum\limits_{k=0}^{n}{n\choose k}{n+k\choose k}(-1)^{n-k}F_{2k}\;}\) .
-
robin5hood
- Użytkownik

- Posty: 1675
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
[MIX] Mix robina
Jakby to miało jakiekolwiek znaczenie. I tak nie zrobisz nawet dwóch xd.Swistak pisze:Czy w zadaniu 3 p i d są ustalone, czy dla różnych n mogą być różne?
Ja pomyślałem, że spróbuję zrobić nierówność, bo wygląda przystępnie, lub pierwsze czy tam czwarte. Żadnego nie ruszyłem. Uległem ułudzie, że zadania Robina mogą być robialne
- mariolawiki1
- Użytkownik

- Posty: 220
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 01:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 24 razy
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[MIX] Mix robina
?Marcinek665 pisze:Jakby to miało jakiekolwiek znaczenie. I tak nie zrobisz nawet dwóch xd.Swistak pisze:Czy w zadaniu 3 p i d są ustalone, czy dla różnych n mogą być różne?
-
Emce1
- Użytkownik

- Posty: 129
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 8 razy
[MIX] Mix robina
5:
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, o 16:28 przez Emce1, łącznie zmieniany 2 razy.
- mariolawiki1
- Użytkownik

- Posty: 220
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 01:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 24 razy
[MIX] Mix robina
Timon92timon92 pisze:mariolawiki1, możesz rozpisać to dokładniej?
w punkcie 3 puściłam niestety blefa
zauważyłam, jak chciałam przepisać "na czysto"
z CS wychodzi:
Ukryta treść:
-
laurelandilas
- Użytkownik

- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
[MIX] Mix robina
Blef.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, o 22:17 przez laurelandilas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
LisuBB
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 20:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 4 razy
[MIX] Mix robina
laurelandilas pisze:Dowód tej nierówności, która dała Mariolawiki1:Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, o 00:23 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeklinanie.
Powód: Przeklinanie.
-
marcin_smu
- Użytkownik

- Posty: 53
- Rejestracja: 21 lut 2011, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Pomógł: 10 razy

