Proszę o pomoc, rozwiązuję i rozwiązuję, nie mogę sobie poradzić...
1. Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 4 i przekątnej długości 5.
2. Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i wysokości 2.
Wielki dzięki za pomoc.
Graniastosłup prawidłowy czworokątny i trójkątny.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Nart
- Podziękował: 4 razy
Graniastosłup prawidłowy czworokątny i trójkątny.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2009, o 16:38 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10261
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2381 razy
Graniastosłup prawidłowy czworokątny i trójkątny.
1.
\(\displaystyle{ a^2+a^2+h^2=5^2 \\
h=4 \\
V=a^2h \\
P_c=2a^2+4ab}\)
2.
\(\displaystyle{ a=\sqrt{3} \\
h=2 \\
P_p=\frac{a^2 \sqrt{3}}{4} \\
\\
b^2=h^2+\left( \frac{a \sqrt{3}}{3} \right)^2 \\
\\
V=P_p \cdot h \cdot \frac{1}{3} \\
\\
P_b=3 \cdot \frac{a \cdot h_b}{2} \\
\\
(h_b)^2=h^2+ \left( \frac{a \sqrt{3}}{6} \right)^2}\)
\(\displaystyle{ a^2+a^2+h^2=5^2 \\
h=4 \\
V=a^2h \\
P_c=2a^2+4ab}\)
2.
\(\displaystyle{ a=\sqrt{3} \\
h=2 \\
P_p=\frac{a^2 \sqrt{3}}{4} \\
\\
b^2=h^2+\left( \frac{a \sqrt{3}}{3} \right)^2 \\
\\
V=P_p \cdot h \cdot \frac{1}{3} \\
\\
P_b=3 \cdot \frac{a \cdot h_b}{2} \\
\\
(h_b)^2=h^2+ \left( \frac{a \sqrt{3}}{6} \right)^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Nart
- Podziękował: 4 razy
Graniastosłup prawidłowy czworokątny i trójkątny.
Czy to aby na pewno jest dobrze ?? Bo nie czaje z tw pitagorasa to powinno wyglądać chyba tak \(\displaystyle{ a^2+h^2=5^2}\)Dasio11 pisze:1.
\(\displaystyle{ a^2+a^2+h^2=5^2}\)
Aha i to nie ma być przekątna boku graniastosłupa, bo chyba źle zrozumiałeś pytanie, a przekątna całego graniastosłupa..
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10261
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2381 razy
Graniastosłup prawidłowy czworokątny i trójkątny.
Wzór na przekątną graniastosłupa - z twierdzenia Pitagorasa zastosowanego dwukrotnie:
\(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2+c^2}\)
W naszym przypadku \(\displaystyle{ a=c}\), więc \(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2+c^2=a^2+a^2+b^2}\)
P.S. Literka \(\displaystyle{ h}\) zastąpiła literkę \(\displaystyle{ b}\) w powyższym
\(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2+c^2}\)
W naszym przypadku \(\displaystyle{ a=c}\), więc \(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2+c^2=a^2+a^2+b^2}\)
P.S. Literka \(\displaystyle{ h}\) zastąpiła literkę \(\displaystyle{ b}\) w powyższym