Mam problem bo nie wie jak do końca policzyć ten przedział mam wzór \(\displaystyle{ P(X'-u _{ \frac{ \alpha }{2} } \frac{b}{ \sqrt{n} } <u<X'+u _{ \frac{ \alpha }{2} } \frac{b}{ \sqrt{n} } )}\)
I problem w tym że nie wiem skąd wziąć \(\displaystyle{ u _{ \frac{ \alpha }{2} }}\)
X'-to srednia a b to odchylenie
Liczenie przedziału ufności
-
poolak2006
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
-
statystykinieznam
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 03:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
Liczenie przedziału ufności
\(\displaystyle{ u _{\frac{\alpha}{2} }}\) odczytuje się z tablic dystrybuanty dla rozkładu normalnego.
Szukasz wartości odpowiadającej wyrażeniu \(\displaystyle{ 1-u _{\frac{\alpha}{2} }}\), czyli od jedności odejmujesz poziom istotności podzielony przez dwa.
Szukasz wartości odpowiadającej wyrażeniu \(\displaystyle{ 1-u _{\frac{\alpha}{2} }}\), czyli od jedności odejmujesz poziom istotności podzielony przez dwa.