3 z trescia - procenty

Osobny dział dla miłośników procentów.
magdaa142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 maja 2009, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

3 z trescia - procenty

Post autor: magdaa142 »

1.
oprocentowanie lokaty dwuletniej wynosi 10% w skali roku. ile zlotych trzeba wplacic na te lokatę, aby po dwoch latach odsetki wyniosly 200zl?

2.
Oblicz o ile procent zmienila sie w latach 1980-1990 liczba wilkow, a o ile liczba zajecy. o ile procent zmienila sie liczba zajecy przypadajacych na jednego wilka?

1980r:
wilki: 380
zające:1,5mln

1990:
wilki: 860
zające: 1mln


3.
Cenę pewnego towaru zmniejszono dwukrotnie o 20%. o ile procent należałoby podwyższyć obecną cene tego towaru aby otrzymać cenę początkową.




Mam odpowiedzi do tych zadan, niestety nie wiem jak do tego dojść, a zatem:

zad 1: około 950zł

zad2: liczba wilkow wzrosla o ok. 139%, zajecy zmalala o okolo 33%. liczba zajecy przypadajacych na jednego wilka zmalala o 72%.



zad3.
w przyblizeniu o 56,25%

z gory dziekuje
Awatar użytkownika
lionek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 35 razy

3 z trescia - procenty

Post autor: lionek »

1.Wzór na procent składany

\(\displaystyle{ K_n=K*(1+ \frac{p}{100})^n}\)
\(\displaystyle{ K_n}\)- kapitał końcowy
K- kapitał początkowy
\(\displaystyle{ \frac{p}{100}}\)- oprocentowanie
n- ilość okresów kredytowych

\(\displaystyle{ K_n= K+ odsteki}\)

\(\displaystyle{ K+200= K * (1+ \frac{10}{100})^2}\)
\(\displaystyle{ K=952.38 PLN}\)

2.
Pseudoproporcja...
a)
380-100 %
860-x %

x=226.32 %

226.32 %-100 %=126.32 %

1.5-100 %
1-x %

x=66.6 %

100 % - 66.6 % = 33.3 %

3.
\(\displaystyle{ x}\)- cena początkowa
\(\displaystyle{ 0.8x}\)- I-sza obniżka
\(\displaystyle{ (0.8x)0.8}\)- II-ga obniżka

\(\displaystyle{ 0.8x \cdot 0.8=0.64x}\)

100%-64%=56%
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, o 15:12 przez lionek, łącznie zmieniany 5 razy.
magdaa142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 maja 2009, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

3 z trescia - procenty

Post autor: magdaa142 »

? nie bardzo wiem o co chodzi...
Awatar użytkownika
lionek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 35 razy

3 z trescia - procenty

Post autor: lionek »

W którym miejscu??
magdaa142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 maja 2009, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

3 z trescia - procenty

Post autor: magdaa142 »

dziękuje bardzo lionek -- 16 wrz 2009, o 15:56 --hmmm....ale 3 zadanie jest źle ma wyjsc 56,25% a tu jest 36%, bo jest zle odjęte...ale nawet jesli byloby dobrze odjete to i tak nie wyjdzie...
ODPOWIEDZ