Wykresy
-
intel86
- Użytkownik

- Posty: 117
- Rejestracja: 20 sty 2006, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 42 razy
Wykresy
Czy mógłby mi ktos przybliżyć teorie rysowania wykresów funcji trygonometrycznych. Wiem że się zwęrza lub rozszerza w zależności od jakiegoś wspólczynnika przy sin, cos tg i ctg. Za pomoc z góry dzieki.
-
intel86
- Użytkownik

- Posty: 117
- Rejestracja: 20 sty 2006, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 42 razy
Wykresy
A dałoby rade podac kilka proatych przykałdów z tym przesunieciem o wektor i napisac co się dzieje z wykresem w danym przykłądzie. Wiem że są jeszcze zadanie gdzie jest pi.
- Uzo
- Użytkownik

- Posty: 1069
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Wykresy
masz na przykład taki wykres
\(\displaystyle{ y=2sin(x-\frac{\pi}{2})}\)
i jego rysujesz tak:
napierw rysujesz y=sinx , potem cały wykresy przesuwasz o wektor \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) w prawo , a w otrzymanym wykresie rzędne punktów mnożysz razy 2.
albo taki
\(\displaystyle{ y= - cos \frac{x}{2}}\)
Tutaj napierw rysujesz cosx, otrzymany wykres ma "rozszerzasz" dwa razy i otzrmany wykresy odbijasz symetrycznei względem osi odciętych .
no i dajmy na to , jeszcze taki wykres
\(\displaystyle{ y=tg|x|}\)
tutaj najpierw oczywiscie rysujesz wykres y=tgx, a w otrzymanym wykresie to co znajduje sie w pierwszej i czwartej ćwiartce zostawisz bez zmian a to co masz w drugiej i trzeciej zastępujesz symetrycznym odbiciem wykresu z ćwaiartki pierwszej i czwartej .
\(\displaystyle{ y=2sin(x-\frac{\pi}{2})}\)
i jego rysujesz tak:
napierw rysujesz y=sinx , potem cały wykresy przesuwasz o wektor \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) w prawo , a w otrzymanym wykresie rzędne punktów mnożysz razy 2.
albo taki
\(\displaystyle{ y= - cos \frac{x}{2}}\)
Tutaj napierw rysujesz cosx, otrzymany wykres ma "rozszerzasz" dwa razy i otzrmany wykresy odbijasz symetrycznei względem osi odciętych .
no i dajmy na to , jeszcze taki wykres
\(\displaystyle{ y=tg|x|}\)
tutaj najpierw oczywiscie rysujesz wykres y=tgx, a w otrzymanym wykresie to co znajduje sie w pierwszej i czwartej ćwiartce zostawisz bez zmian a to co masz w drugiej i trzeciej zastępujesz symetrycznym odbiciem wykresu z ćwaiartki pierwszej i czwartej .
- `vekan
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Wykresy
to może jeszcze rozważmy takie przypadki
\(\displaystyle{ sin ( x + \frac {\pi}{2}}\)
przesuwasz wykres o pi/2 w lewo
\(\displaystyle{ y= |cosx|}\)
rysujesz wykres cosx potem to co jest pod osią odbijasz na górę
natomiast \(\displaystyle{ 2sinx}\) wartości wykresu czyli Y zwieksza się 2 razy
\(\displaystyle{ sin ( x + \frac {\pi}{2}}\)
przesuwasz wykres o pi/2 w lewo
\(\displaystyle{ y= |cosx|}\)
rysujesz wykres cosx potem to co jest pod osią odbijasz na górę
w tym \(\displaystyle{ sin 1/2 x}\) wykres rozszerza się 2 razyrobert179 pisze:sin2x - "zwęża" sie dwa razy, czyli okres jest dwa razy mniejszy.
2sinx - wykres się rozszerza dwa razy.
natomiast \(\displaystyle{ 2sinx}\) wartości wykresu czyli Y zwieksza się 2 razy
-
intel86
- Użytkownik

- Posty: 117
- Rejestracja: 20 sty 2006, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 42 razy
Wykresy
No to mam pytanie. Co nalezy zrobić z tym wykresem:
\(\displaystyle{ f(x)= 2sin*\frac{x}{2}-1}\) ???
Na pewno bedzie go trzeba przesunąc o 1 w dół. 2sin no to zwęrzany 2x. Ale co z \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\)??
\(\displaystyle{ f(x)= 2sin*\frac{x}{2}-1}\) ???
Na pewno bedzie go trzeba przesunąc o 1 w dół. 2sin no to zwęrzany 2x. Ale co z \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\)??
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2006, o 11:12 przez intel86, łącznie zmieniany 1 raz.
- `vekan
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Wykresy
o przepraszam cie to bylo x nie pi moj bład.
tu chodzi o to że x/2 to to samo co sin 1/2 x czyli bylo wyżej napisane co sie dzieje
[ Dodano: Nie Kwi 09, 2006 11:23 am ]
wiem wiem że jest równa 1. pisałem szybko i sie machnołem i napisalem pi zamiast X ale juz poprawilem
tu chodzi o to że x/2 to to samo co sin 1/2 x czyli bylo wyżej napisane co sie dzieje
[ Dodano: Nie Kwi 09, 2006 11:23 am ]
wiem wiem że jest równa 1. pisałem szybko i sie machnołem i napisalem pi zamiast X ale juz poprawilem
- `vekan
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Wykresy
najatwiej jest to robić tak
masz wykres funkcji sin x/2
robisz tabelke
x..........|0 | pi/2| pi |
sin x/2 |0 | pi/4| pi/2|
i wtedy wiesz co sie dzieje z wykresem narysuj zrozumiesz
masz wykres funkcji sin x/2
robisz tabelke
x..........|0 | pi/2| pi |
sin x/2 |0 | pi/4| pi/2|
i wtedy wiesz co sie dzieje z wykresem narysuj zrozumiesz
-
intel86
- Użytkownik

- Posty: 117
- Rejestracja: 20 sty 2006, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 42 razy
Wykresy
Teraz zatrzymałem się na takim wykresie:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{x}{|x|}+cos*\frac{x-|x|}{2}}\)
Nie mam pojecia co nalezy zrobić z ta pierwszą częscią \(\displaystyle{ \frac{x}{|x|}}\). Może ktos ma jakis pomysł
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{x}{|x|}+cos*\frac{x-|x|}{2}}\)
Nie mam pojecia co nalezy zrobić z ta pierwszą częscią \(\displaystyle{ \frac{x}{|x|}}\). Może ktos ma jakis pomysł
