proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Do miejscowości, w której są cztery hotele przyjechało 8 osób, z których każda losowo wybiera jeden hotel. Ile jest mozliwości zakwaterowania tych osób tak, aby w dwóch hotelach znalazły się po 3 osoby, a w pozostałych dwóch po jednej osobie.
dziekuje
cztery hotele
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
cztery hotele
Ja bym tak to zrobil:
\(\displaystyle{ (C _{8} ^{3} \cdot C _{5} ^{3} \cdot C _{2} ^{1} \cdot C _{1} ^{1} ) \cdot C _{6} ^{1}}\)
Ale czy na pewno dobrze glowy uciac bym nie dal.
\(\displaystyle{ (C _{8} ^{3} \cdot C _{5} ^{3} \cdot C _{2} ^{1} \cdot C _{1} ^{1} ) \cdot C _{6} ^{1}}\)
Ale czy na pewno dobrze glowy uciac bym nie dal.