Gdy D jest dziedziną funkcji \(\displaystyle{ f(x,y)=arccos(x-y) + \sqrt{-xy}}\) to pole D jest równe ??
No właśnie ile to pole wyniesie ?? Nie mogę sobie poradzić z dziedziną a konkretnie z \(\displaystyle{ -xy \ge 0}\)
Bo z pierwszej części funkcji dziedzina będzie: \(\displaystyle{ y \le 1+x}\) i \(\displaystyle{ y \ge x-1}\)
Pole i dziedzina
Pole i dziedzina
No dobrze ale jak to zanieść na układ współrzędnych niby to \(\displaystyle{ xy \le 0}\) ??Althorion pisze:\(\displaystyle{ -xy \ge 0 \Leftrightarrow xy \le 0}\)
czyli \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) przeciwnych znaków.
- czeslaw
- Użytkownik

- Posty: 2115
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Pole i dziedzina
Iloczyn dwóch liczb jest ujemny wtedy i tylko wtedy, gdy jedna z tych liczb jest dodatnia, a druga ujemna (u Ciebie trzeba dodać jeszcze brzegowy warunek, bo któraś z tych liczb może być zerem).
Pole i dziedzina
Ja to wiem ale jak to nanieść na układ współrzędnych ?? Ja potrzebuje pole obliczyćczeslaw pisze:Iloczyn dwóch liczb jest ujemny wtedy i tylko wtedy, gdy jedna z tych liczb jest dodatnia, a druga ujemna (u Ciebie trzeba dodać jeszcze brzegowy warunek, bo któraś z tych liczb może być zerem).
Pole i dziedzina
Zastanowiłem się i doszedłem do tego. To mogą być każde pary współrzędnych z 2 i 4 ćwiartki, a że pierwszych założeń wychodził "pasek" to pole dziedziny to będzie suma tych małych dwóch trójkątów czyli 1 Dzięki za pomoc pozdrawiam

