Obliczyć \(\displaystyle{ \int_{l}^{} ydx + 2xdy}\)
jeżeli \(\displaystyle{ l}\) to okrąg \(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} = 1}\) od punktu \(\displaystyle{ (-1,0)}\) do punktu \(\displaystyle{ (-1,0)}\) zorientowany dodatnio
Coś mi chyba nie wychodzi. Robiłem to tak:
\(\displaystyle{ x=cost}\)
\(\displaystyle{ y=sint}\)
\(\displaystyle{ x'(t)=sint}\)
\(\displaystyle{ y'(t)=-cost}\)
\(\displaystyle{ dl=1}\)
Po podstwieniu do całki dochodzę to takiego czegoś:
...\(\displaystyle{ \int_{-\pi}^{\pi} sin ^{2}t - 2cos ^{2}t dt}\)
No i w tym momencie nie wiem zbytnio jak z tym dalej ruszyć
całka krzywoliniowa
-
Jaworekk
- Użytkownik

- Posty: 110
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Pomógł: 26 razy
całka krzywoliniowa
Niech:
\(\displaystyle{ I_{1}= \int_{}^{}sin^{2}tdt}\)
\(\displaystyle{ I_{2}= \int_{}^{}cos^{2}tdt}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ I_{1}+I_{2} = \int_{}^{}(sin^{2}t+cos^{2}t)dt = \int_{}^{}dt = t}\)
\(\displaystyle{ I_{2}-I_{1} = \int_{}^{}(cos^{2}t-sin^{2}t)dt = \int_{}^{}cos2tdt = \frac{1}{2}sin2t}\)
Dodajac rownania stronami mamy:
\(\displaystyle{ I_{2} = \frac{t}{2}+\frac{sin2t}{4}}\)
A odejmujac:
\(\displaystyle{ I_{2} = \frac{t}{2}-\frac{sin2t}{4}}\)
\(\displaystyle{ I_{1}= \int_{}^{}sin^{2}tdt}\)
\(\displaystyle{ I_{2}= \int_{}^{}cos^{2}tdt}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ I_{1}+I_{2} = \int_{}^{}(sin^{2}t+cos^{2}t)dt = \int_{}^{}dt = t}\)
\(\displaystyle{ I_{2}-I_{1} = \int_{}^{}(cos^{2}t-sin^{2}t)dt = \int_{}^{}cos2tdt = \frac{1}{2}sin2t}\)
Dodajac rownania stronami mamy:
\(\displaystyle{ I_{2} = \frac{t}{2}+\frac{sin2t}{4}}\)
A odejmujac:
\(\displaystyle{ I_{2} = \frac{t}{2}-\frac{sin2t}{4}}\)
- meninio
- Użytkownik

- Posty: 1873
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
całka krzywoliniowa
Po zastosowaniu podstawowych wzorków trygonometrycznych wyrażenie podcałkowe można uprościć do poniższej postaci:
Ponadto można zauważyć, że funkcja podcałkowa jest parzysta oraz przedział całkowania jest symetryczny wokół 0, więc zachodzi:
\(\displaystyle{ \sin^2-2\cos^2t=1-3\cos^2 t=-\frac{1}{2}-\frac{3}{2} \cos (2t)}\)
Co do scałkowania jest już banalne...Ponadto można zauważyć, że funkcja podcałkowa jest parzysta oraz przedział całkowania jest symetryczny wokół 0, więc zachodzi:
\(\displaystyle{ \int \limits_{-\pi}^{\pi} f(x) \mbox{d}x =2\int \limits_{0}^{\pi} f(x) \mbox{d}x}\)
-
Jaworekk
- Użytkownik

- Posty: 110
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Pomógł: 26 razy
całka krzywoliniowa
@rzepa_89: napisałem Ci wzory na całki z \(\displaystyle{ sin^{2}t}\) i \(\displaystyle{ cos^{2}t}\). Fakt, w ostatniej linijce sie pomylilem, przed znakiem równosci powinno byc I1 a nie I2
