Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
rzepa_89
Użytkownik
Posty: 34 Rejestracja: 1 lip 2009, o 06:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Post
autor: rzepa_89 » 13 wrz 2009, o 00:30
Obliczyć objętość bryły \(\displaystyle{ B: 0 \le z \le 1 - \sqrt{x ^{2} + y ^{2} }}\)
Wyliczyłem tą objętość tylko nie wiem czy dobrze. Wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi}\)
Proszę o sprawdzenie bo nie jestem pewien
Yaco_89
Użytkownik
Posty: 979 Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy/Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 204 razy
Post
autor: Yaco_89 » 13 wrz 2009, o 00:32
Jest ok, skoro wynik się zgadza to zakładam że i droga do niego była poprawna.
rzepa_89
Użytkownik
Posty: 34 Rejestracja: 1 lip 2009, o 06:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Post
autor: rzepa_89 » 13 wrz 2009, o 00:42
Robiłem według wyuczonych schematów
Przedziały całkowania wziąłem: \(\displaystyle{ 0 \le r \le 1}\) i \(\displaystyle{ 0 \le \phi \le 2\pi}\)
Oczywiście pamiętając o jakobianach
Yaco_89
Użytkownik
Posty: 979 Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy/Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 204 razy
Post
autor: Yaco_89 » 13 wrz 2009, o 00:43
Czyli wszystko jasne, jest dobrze.