Zero w mianowniku
-
vancover
- Użytkownik

- Posty: 21
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lublin
- Podziękował: 2 razy
Zero w mianowniku
Wyszedł mi ułamek taki że w liczniku jest jakaś liczba a w mianowniku 0 . I co teraz z tym zrobić?
-
vancover
- Użytkownik

- Posty: 21
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lublin
- Podziękował: 2 razy
Zero w mianowniku
Pomnożyłem góre i dół przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}-\sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2009, o 21:16 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Gdy kończysz zapisywać wyrażenie w LaTeXu używaj klamry[/latex]
Powód: Gdy kończysz zapisywać wyrażenie w LaTeXu używaj klamry
- tkrass
- Użytkownik

- Posty: 1429
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Zero w mianowniku
Mianownik wyjściowego ułamka jako suma trzech liczb dodatnich jest w oczywisty sposób większy od zera, więc pomnożony przez dowolną liczbę rzeczywistą różną od zera dalej będzie różny od zera.
Pokaż jakie obliczenia doprowadziły Cię do takiego wyniku.
Pokaż jakie obliczenia doprowadziły Cię do takiego wyniku.
-
vancover
- Użytkownik

- Posty: 21
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lublin
- Podziękował: 2 razy
Zero w mianowniku
No nie wiem jak to zrobić. Ja pomnożyłem licznik i mianownik przez pierwiastek z 2 minus pierwiastek z 3
- tkrass
- Użytkownik

- Posty: 1429
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Zero w mianowniku
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} - \sqrt{3} }{( \sqrt{2} - \sqrt{3} )(1+ \sqrt{2} + \sqrt{3} )} = \frac{ \sqrt{2} - \sqrt{3} }{\sqrt{2} - \sqrt{3} +2 - \sqrt{6} + \sqrt{6} -3 } =\frac{ \sqrt{2} - \sqrt{3} }{-1+\sqrt{2} - \sqrt{3}}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Zero w mianowniku
vancover pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{1+\sqrt{2}+\sqrt{3}}}\)
A czemu tak?vancover pisze:Ja pomnożyłem licznik i mianownik przez pierwiastek z 2 minus pierwiastek z 3
-
vancover
- Użytkownik

- Posty: 21
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lublin
- Podziękował: 2 razy
Zero w mianowniku
Ale tu dalej mam niewymierność w mianownikutkrass pisze:\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} - \sqrt{3} }{( \sqrt{2} - \sqrt{3} )(1+ \sqrt{2} + \sqrt{3} )} = \frac{ \sqrt{2} - \sqrt{3} }{\sqrt{2} - \sqrt{3} +2 - \sqrt{6} + \sqrt{6} -3 } =\frac{ \sqrt{2} - \sqrt{3} }{-1+\sqrt{2} - \sqrt{3}}}\)

