Wyznacz równanie okręgu.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
koRnflakes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 7 gru 2008, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 34 razy

Wyznacz równanie okręgu.

Post autor: koRnflakes »

Wyznacz równanie okręgu, którego środek jest punktem przecięcia prostych \(\displaystyle{ y=x+5}\) i \(\displaystyle{ y=-2x+3}\). Okrąg ten przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A=(5,2).}\)
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1973
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Wyznacz równanie okręgu.

Post autor: blost »

w czym problem ? liczysz miejsce przeciecia prostych a nastepnie odlegosc miedzy tym punktem a punktem A. To bedzie promien
ODPOWIEDZ