[równania kwadratowe] równanie

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Gość

[równania kwadratowe] równanie

Post autor: Gość »

Jak obliczyć :

( x^2+x+1)(x^2+x+2)-12=0
John Til
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 wrz 2004, o 00:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piekary Śląskie

[równania kwadratowe] równanie

Post autor: John Til »

Podstaw za x^2 + x + 1 =a, a potem rozwiąż równanie kwadratowe:)
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

[równania kwadratowe] równanie

Post autor: Skrzypu »

( x^2+x+1)(x^2+x+2)-12=0

Niech x^2+x+1=t

t(t+1)-12=0

t^2+t-12=0

t^2+t+1/4-1/4-12=0

(t+1/2)^2-49/4=0

(t+1/2)^2-(7/2)^2=0

(t+1/2-7/2)(t+1/2+7/2)=0

(t-3)(t+4)=0

t=3 v t=-4

x^2+x+1=3 v x^2+x+1=-4

x^2+x-2=0 v x^2+x+5=0

x^2+x+1/4-1/4-2=0 v x^2+x+1/4-1/4+5=0

(x+1/2)^2-9/4=0 v (x+1/2)^2+19/4=0

(x+1/2)^2-(3/2)^2=0 v (x+1/2)^2=-19/4

(x+1/2-3/2)(x+1/2+3/2)=0 v x e zbiór pusty

(x-1)(x+2)=0

x=1 v x=-2
ODPOWIEDZ