Obliczyć residua

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
gooooo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 7 lis 2008, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Obliczyć residua

Post autor: gooooo »

Witam!

Potrzebuję wyliczyc residua funkcji:

\(\displaystyle{ \frac{1}{(z^3-z^5)}}\)

Zrobiłem to tak:

\(\displaystyle{ res _{1} = [(z-1) \frac{1}{z^3(z-1)(z+1)}] = \frac{1}{2} \\
res _{-1} = \frac{1}{2}}\)


a w książce mam w odpowiedziach to same lecz ze znakiem minus...
Ostatnio zmieniony 13 maja 2018, o 02:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Obliczyć residua

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ z^3 - z^5 = z^3 ( 1- z^2 ) \neq z^3 (z^2 - 1)}\)
Awatar użytkownika
Vigl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 wrz 2007, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno/Kraków
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 67 razy

Obliczyć residua

Post autor: Vigl »

Jeszcze residuum w zerze.
ODPOWIEDZ