Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10245
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2371 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Ja tam wolę płaszczyznę, bo większość rzeczy robi się na płaskiej powierzchni Jeszcze nie spotkałem się na przykład z kulistym monitorem albo łóżkiem z wypukłym materacem ;] Chociaż, przekrój niektórych ulic jest półokręgiem :[
Małe wyjaśnienie: ta dyskusja była częścią innego tematu i jako offtopic została przeniesiona do osobnego.
Małe wyjaśnienie: ta dyskusja była częścią innego tematu i jako offtopic została przeniesiona do osobnego.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2009, o 19:21 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Nie spotkałeś się z kulistym monitorem? O tempora, o mores. Aż tak młody to nie jesteś, by nie pamiętać monitorów CRT .
Tak naprawdę w przyrodzie nie istnieje nic płaskiego, ani nic prostego. Wszystko jest mniej lub bardziej powyginane.
Tak naprawdę w przyrodzie nie istnieje nic płaskiego, ani nic prostego. Wszystko jest mniej lub bardziej powyginane.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10245
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2371 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
No ok, nie istnieje też nic kulistego :]
A to, czego używamy w celach praktycznych, znacznie bardziej przypomina powierzchnie płaskie - stół, kartka, podłoga, wystarczy się rozejrzeć, więc nie wymieniam dalej
A to, czego używamy w celach praktycznych, znacznie bardziej przypomina powierzchnie płaskie - stół, kartka, podłoga, wystarczy się rozejrzeć, więc nie wymieniam dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Rozejrzałem się - żarówka, słuchawki, komórka, portfel, router, rulon papieru kancelaryjnego, długopis, ulica, drzewa...
Wszystko jest takie proste i płaskie
I nie mówiłem o kulistości, tylko o wygięciach.
Wszystko jest takie proste i płaskie
I nie mówiłem o kulistości, tylko o wygięciach.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10245
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2371 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Żarówka nie ma powierzchni użytkowej, tzn. korzystamy z jej wnętrza. Podobnie słuchawki, portfel, rulon papieru (lol), długopis. Ulica - tu się zgodzę, że niektóre wyglądają jakby grawitacja nie miała nic do gadania jak to wylewają... przekrój poprzeczny wygląda wtedy jak 1/4 koła o promieniu \(\displaystyle{ 5 \text{m}}\)...
Ah, jeszcze komórka - przyciski i ekran płaskie, z powierzchni reszty nie korzystamy ;>
Ah, jeszcze komórka - przyciski i ekran płaskie, z powierzchni reszty nie korzystamy ;>
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Ech, gdyby to tak było naprawdę. Poczytaj nieco o ergonomice i czemu żarówki mają taki kształt jaki mają. Czemu piramidy wyglądają tak, jak wyglądają, a czemu meczety mają dachy półsferyczne.
A o drogach to myślałem o zakrętach, nie o poziomie - nawet jest to nieco istotniejsze, bo dopóki nie ma zakrętu, to koleiny nie przeszkadzają zbyt szczególnie.
A o drogach to myślałem o zakrętach, nie o poziomie - nawet jest to nieco istotniejsze, bo dopóki nie ma zakrętu, to koleiny nie przeszkadzają zbyt szczególnie.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10245
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2371 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Nie chodzi o koleiny, tylko o różnicę wysokości na brzegach i w środku ulicy - przynajmniej \(\displaystyle{ 20 \text{cm}}\) xD
Chodzi mi o powierzchnie użytkowe - tam na czym piszesz, siadasz, śpisz, chodzisz, kładziesz przedmioty.
Chodzi mi o powierzchnie użytkowe - tam na czym piszesz, siadasz, śpisz, chodzisz, kładziesz przedmioty.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Śpisz na łóżku, które się nie odkształca nawet trochę? Na poduszkach w kształcie prostopadłościanu?
A w ogóle to skończmy to, bo wstyd.
A w ogóle to skończmy to, bo wstyd.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10245
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2371 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Ok, kończmy, ale nie masz racji
powierzchnie użytkowe zwykłe a cielesne to co innego musi być miękko ]:->
powierzchnie użytkowe zwykłe a cielesne to co innego musi być miękko ]:->
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Dasio11 pisze:Nie chodzi o koleiny, tylko o różnicę wysokości na brzegach i w środku ulicy - przynajmniej \(\displaystyle{ 20 \text{cm}}\) xD
Hm, tak mi się coś kojarzy, że nauczyciołek od fizyki mówił, że 'wygięcie' ulicy powoduje większą przyczepność, ale nie mam czasu, żeby to sprawdzić w czysto teoretyczny sposób, na kartce, na wzorkach OM czeka
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10245
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2371 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Ale ja takie uliczki widziałem na osiedlach, gdzie nawet piraci nie jeżdżą \(\displaystyle{ 50 \frac{\text{km}}{\text{h}}}\) : ]
To po co ma być przyczepnie, lepiej wygodnie.
To po co ma być przyczepnie, lepiej wygodnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
sie offtopic zrobil nie ma co... "wygiecie" ulicy powoduje zwiekszenie ciezkosci autka a co za tym idzie sile tarcia
A jesli dzielenie przez zero... Prosze o rozwiazanie zadania bylo 10 ogorkow i kazdy z 0 lokatorow chcial zjesc po tej samej ilosci co inni. Ile ogorkow dostanie kazdy lokator?
A jesli dzielenie przez zero... Prosze o rozwiazanie zadania bylo 10 ogorkow i kazdy z 0 lokatorow chcial zjesc po tej samej ilosci co inni. Ile ogorkow dostanie kazdy lokator?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10245
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2371 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Nic nie może spowodować zwiększenia ciężkości auta, chyba że zapakujesz teściową na przednie siedzenie
Na zadanie odpowiedź to \(\displaystyle{ \infty}\) (nie cytować tego jeśli ktoś nie zna się na żartach).
Na zadanie odpowiedź to \(\displaystyle{ \infty}\) (nie cytować tego jeśli ktoś nie zna się na żartach).
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
hehe moze sobie w podpisie rabne ten twoj post
chodzilo mi o to ze na zakretach gzdie powstaje przyspieszenie odsrodkowe czesc jest przekazywana na zwiekszenie ciezkosci gdy jest ten kat drogi
chodzilo mi o to ze na zakretach gzdie powstaje przyspieszenie odsrodkowe czesc jest przekazywana na zwiekszenie ciezkosci gdy jest ten kat drogi
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10245
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2371 razy
Wyższość płaskiego nad krzywiznami (i vice versa)
Do Twojego podpisu nie ma co dodawać. Za to jestem ciekawy, czy ktoś odkrył mały Easter egg w moim Bo jest już od paru tygodni.