Tylko dla orlow - niebanalny problem

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Myszaq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica

Tylko dla orlow - niebanalny problem

Post autor: Myszaq »

Witam wszystkich,

Spotkalem sie z nietypowym problemem:


Mam dowolny ulamek - A / B
gdzie:
- A jest rozne od B
- A nie jest wielokrotnoscia B

Chcialbym znalesc odpwowiedz na pytanie:
ILE RAZY nalezy dodac do liczby A znana z gory liczbe S ( S > A) aby ulamek przybral forme liczby calkowitej
czyli A+(x*S) = B albo A+(x*S) wielokrotnosc B. Szukam oczywiscie najmniejszego mozliwego x.


Inaczej mozna zapisac to w nastepujacy sposob:
(A + x*S) / B
Majac dane A, B, S gdzie ( S > A ) szukam najmniejszego x tak aby (A + x*S) = B lub (A + x*S) bylo wielokrotnoscia B.


Przyklad:

A = 3 B = 8 S = 5

Otrzymujemy : (3 + x*5) / 8
Oczywiscie rozwiazaniem jest x = 1, czyli do 3 wystarczy raz dodac liczbe 5, aby otrzymac ulamek 8 / 8 co jest liczba calkowitka.


Serdecznie prosze o jakies sugerstie lub wskazowki,
Z gory serdecznie dziekuje.
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 908
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

Tylko dla orlow - niebanalny problem

Post autor: LecHu :) »

Zbadaj mozliwe reszty z dzielenia liczby S przez B.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Tylko dla orlow - niebanalny problem

Post autor: juzef »

Algorytm Euklidesa. Jeśli nie wiesz jak, poszukaj w książce Wprowadzenie do algorytmów Cormena, rozdział algorytmy teorioliczbowe, rozwiązywanie modularnych równań liniowych.
ODPOWIEDZ