Częstość, a czestotliwość.

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
Berix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 15 gru 2008, o 06:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy

Częstość, a czestotliwość.

Post autor: Berix »

Witam. Czy może mi ktoś wyjaśnić czym się różni częstość od częstotliwości w przypadku drgań? Częstotliwość to ilość drgań w jednostce czasu czyli odwrotność okresu, okres to czas między dwoma drganiami. To jeszcze rozumiem, ale skąd się wzięła częstość? Może to to samo, co częstotliwość?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Częstość, a czestotliwość.

Post autor: AiDi »

Częstość kołowa, albo pulsacja \(\displaystyle{ \omega=\frac{2\pi}{T}=2\pi f}\), jak widać nie jest to to samo co częstotliwość, określa nam "jak szybko powtarza się dane zjawisko okresowe" za Wikipedią mówiąc
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Częstość, a czestotliwość.

Post autor: czeslaw »

Częstość to inna nazwa częstotliwości.

Częstość kołowa to inna bajka, ale nie o to było pytanie.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Częstość, a czestotliwość.

Post autor: AiDi »

Może nie o to, tylko, że częstość kołową zazwyczaj nazywa się po prostu częstością.
spalinowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 wrz 2018, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Częstość, a czestotliwość.

Post autor: spalinowy »

Nie do końca są tym samym. Różnica polega na jednostce w jakiej są wyrażone.
Częstotliwość jest w \(\displaystyle{ Hz}\), a częstość w \(\displaystyle{ rad/s}\).
Ostatnio zmieniony 22 gru 2018, o 20:10 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Berix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 15 gru 2008, o 06:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy

Re: Częstość, a czestotliwość.

Post autor: Berix »

To już prawie 10 lat, ale mimo wszystko dzięki:-)
spalinowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 wrz 2018, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: Częstość, a czestotliwość.

Post autor: spalinowy »

Napisałem, bo takie info trudno znaleźć, a może jeszcze ktoś będzie szukał.
ODPOWIEDZ