Witam
Prosilbym o pomoc w rozwiazaniu zadania. Mam wyznaczyc parametr dla ktorego uklad bedzie oznaczony. Zrobilbym to Cramerem tylko nie bardzo mam pomysl jak przeksztalcic ten uklad w Cramerowski.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} ax-y=1\\x-ay=1\\3x-3y=2 \end{array}}\)
Przeksztalcenie do ukladu Cramera
-
lukasz_s1_zsl
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 28 sie 2009, o 14:30
- Płeć: Mężczyzna
-
miodzio1988
Przeksztalcenie do ukladu Cramera
Wszystko wrzucasz w macierz i wykonujesz operacje na wierszach. Pozniej twierdzenie Kroneckera. Cramerem nic nie zdzialasz bo za malo masz zmiennych i za duzo rownan.
-
lukasz_s1_zsl
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 28 sie 2009, o 14:30
- Płeć: Mężczyzna
-
miodzio1988
Przeksztalcenie do ukladu Cramera
RObisz odpowiednie operacje na wierszach i doprowadzasz macierz(schodkowa, wierszowo zredukowana) do takiej postaci zebys widzial jaki bedzie rząd tej macierzy(zalezny od parametru)