Nowy wzór matematyczny??

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
dawo3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 sie 2009, o 16:03
Płeć: Mężczyzna

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: dawo3 »

Witam wszystkich...

Zarejestrowałem się na "matematyka.pl" ponieważ potrzebuje pomocy i myślę że ktoś mi jej tu udzieli.

Sprawa wygląda następująco... Jestem młodym uczniem Liceum, nie mam 18 lat, a prawdopodobnie
odkryłem nowy wzór z matematyki! Niestety jako nie doświadczony człowiek, nie wiem gdzie mam się zgłosić, aby go sprawdzono. Miałem kontakt z 2 nauczycielami Matematyki których pytałem czy moje myślenie jest poprawne. Okazało sie że tak. Chciałbym iść z tym dalej. Proszę o pomoc w mojej sprawie.

Czekam na odpowiedzi. Dawid
miodzio1988

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: miodzio1988 »

Podaj ten wzor to Ci powiemy czy jest nowy. ALbo czego się tyczy ten wzor. Jesli to jest jakiś znany wzor tylko przeksztalcony to się w ogóle nie zdziwię.
dawo3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 sie 2009, o 16:03
Płeć: Mężczyzna

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: dawo3 »

Niestety musiałbym Tobie także podać twierdzenie do niego.. Tego nie zrobię. Pytanie:
Częste zadania w Gimnazjum na procentach są takie :
1-Bluzka kosztuje 140 zł . Cene Bluzki obniżono o 20% a następnie podwyższono o 12%. Ile kosztuje teraz Bluzka?
2-Bluzka kosztuje 130 zł. Cene Bluzki obniżono o 20% a następnie podwyższono o 20%. Ile kosztuje
teraz bluzka?

a więc:
1.


140 razy 20% = 28
140-28= 112

112 razy 12% =13,44

112+13.44=125,44

Czy jest inny sposób na liczenie takich zadań??
Drugie zadanie robie analogicznie.

Na obliczanie takich zadań znalazłem wzór.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: Nakahed90 »

Nie odkryłeś nowego wzoru.

@edit:

\(\displaystyle{ y=(x+\frac{px}{100})\cdot \frac{100-q}{100}}\)
gdzie
x-cena początkowa
y-cena końcowa
p-pierwsza podwyżka
q-druga obnizka

Oczywiście wzór można jeszcze trochę przerobić.
miodzio1988

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: miodzio1988 »

Niestety musiałbym Tobie także podać twierdzenie do niego.. Tego nie zrobię.
A czemu nie? Wyrwiemy Cię w kilka minut z tej bajki o odnalezieniu nowego wzoru Naprawdę
Jesli ten wzor się tyczy takich zadad to przykro mi. Nie masz nowego wzoru.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 726
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: Przemas O'Black »

Dodam, że Ulam napisał ponad 30 lat temu w swej autobiografii, że co roku powstaje średnio 12 000 nowych twierdzeń. Biorąc poprawkę na rozwój komputerów od tamtego czasu nowych twierdzeń powstaje obecnie znacznie więcej.
dawo3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 sie 2009, o 16:03
Płeć: Mężczyzna

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: dawo3 »

Kilka pytań jeszcze... Jeśli najpierw obniżę a potem podwyże to jak to będzie wyglądać??

Kto ten wzór wymyślił i jaką nosi nazwę?


Dziękuje z góry
miodzio1988

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: miodzio1988 »

dawo3 pisze:Kto ten wzór wymyślił i jaką nosi nazwę?
Nie ma nazwy ten wzór. A czemu? Bo ten wzór to nie jest zadna rewelacja. Przeprowadzone rozumowanie okreslasz za pomocą zwyklych zmiennych (parametrow).
dawo3 pisze:Jeśli najpierw obniżę a potem podwyże to jak to będzie wyglądać??
Bardzo podobnie. Wystarczy rozumowanie(kolejne kroki) zapisać w postaci zmiennych.

To swoje twierdzenie możesz nam już teraz podać skoro pokazalismy Ci, że wzór który wymysliłeś nie jest niczym nowym.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3411
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: smigol »

dawo3 pisze:Niestety musiałbym Tobie także podać twierdzenie do niego.. Tego nie zrobię.
Spodziewałeś się milionów po 'opatentowaniu' wzoru (czego się nawet nie robi) <lol2>

A nawet gdyby, to w urzędzie patentowym musiałbyś komuś ten wzór pokazać, co by było gdyby Ci go ukradł?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: rodzyn7773 »

Też myślałem, że wymyśliłem coś w rodzaju wzoru dałem na tym forum zadanie, w którym można by było z niego skorzystać i......
...w ciągu dosłownie 2 minut otrzymałem odpowiedź
miodzio1988

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: miodzio1988 »

rodzyn7773 pisze:Też myślałem, że wymyśliłem coś w rodzaju wzoru dałem na tym forum zadanie, w którym można by było z niego skorzystać i......
...w ciągu dosłownie 2 minut otrzymałem odpowiedź
A zla to byla odpowiedz? Z tego co pamiętam to Rogal Ci powiedzial w którym miejscu się mylisz.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: rodzyn7773 »

chodziło mi o inny przykład o iloczyn \(\displaystyle{ a_n= \frac{k+n}{n}}\) wtedy zordon rozwiał marzenia o wspominanych milionach
miodzio1988

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: miodzio1988 »

To ja wszystki młodym matematykom powiem, że te ich odkrycia nie dadzą milionow. Chyba, że będą one bardzo przydatne dla ludzkosci. Matematyka dla matematyki nie jest opłacalna (no chyba, że liczymy na wlasny rozwoj). Temat zostawiam dopoki kolego od NOWEGO WZORU się odezwie. Niech to twierdzenie napisze przy okazji;]
Pozdrawiam
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1969
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: Dumel »

dawo3 pisze:Kto ten wzór wymyślił i jaką nosi nazwę?
już go zapewne miliony razy odkrywały dzieci na klasówkach w podstawówce

a co myślicie o wzorze Dumla: \(\displaystyle{ 0 \cdot \sum_{k=1}^{n} (k^2+k+2 \prod_{k=1}^{k^{99}}k^{0,57}) ^{\pi e}=0}\) ?
jestem pewien że nikt go do tej pory nie wymyslił, gdzie to moge zgłosić?
Ostatnio zmieniony 27 sie 2009, o 20:20 przez Dumel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Nowy wzór matematyczny??

Post autor: Nakahed90 »

Dumel pisze:
dawo3 pisze:Kto ten wzór wymyślił i jaką nosi nazwę?
już go zapewne miliony razy odkrywały dzieci na klasówkach w podstawówce

a co myślicie o wzorze Dumla: \(\displaystyle{ 0 \cdot \sum_{k=1}^{n} (k^2+k+2 \prod_{k=1}^{k^{99}}k^{0,57}) ^{\pi e}=0}\) ?
Jeśli tylko znajdziesz dziedzinę gdzie jest przydatny, to wtedy mamy nowy wzór "DUMLA".
ODPOWIEDZ