Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cmath>
using namespace std;
int main()
{
ios_base::sync_with_stdio(0);
int xa,xb,xc,xp,ya,yb,yc,yp,pole1,pole2,pole3,pole;
while(cin>>xa>>ya>>xb>>yb>>xc>>yc>>xp>>yp)
{
pole1=abs((xb-xa)*(yp-ya)-(yb-ya)*(xp-xa));
pole2=abs((xp-xb)*(yc-yb)-(yp-yb)*(xc-xb));
pole3=abs((xp-xa)*(yc-ya)-(yp-ya)*(xc-xa));
pole=abs((xb-xa)*(yc-ya)-(yb-ya)*(xc-xa));
//cout<<"pole1: "<<pole1<<"pole2: "<<pole2<<"pole3: "<<pole3<<"pole : "<<pole<<endl;
if(xa==0 && xb==0 && xc ==0 && xp==0 && ya==0 && yb==0 && yc==0 && yp==0) break;
else if (pole1==0 || pole2 == 0 || pole3==0) cout<<"E
"; // czy na trójkącie
else if(pole1+pole2+pole3>pole) cout<<"O
"; // czy na zewnątrz
else cout<<"I
"; //if(pole1+pole2+pole3 == pole) // czy wewnątrz
}
return 0;
}
Treść zadania: http://pl.spoj.pl/problems/T_PINTR/