Bazy Jordana
Bazy Jordana
W jaki sposób najprościej znaleźć bazę Jordana dla jakiegoś endomorfizmu?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2016, o 12:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w temacie.
Powód: Literówka w temacie.
-
corax
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 9 gru 2008, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Bazy Jordana
Mnie ten temat też interesuje, więc się podpinam
Gdzie mogę coś znaleźć na temat schematu kropkowego? (google tylko daje jeden link do matematyka.pl gdzie nie jest to wytłumaczone o co chodzi)
Zordon, prosiłeś o przykład i oto jest przykład:
Załóżmy, ze mamy taką macierz:
\(\displaystyle{ M(\phi)_{st}^{st}= \left[\begin{array}{cccc}3&-1&0&0\\1&1&0&0\\3&0&5&-3\\4&-1&3&-1\end{array}\right]}\)
Wartość własna jest tylko jedna i wynosi 2, więc przestrzeń pierwiastkowa wynosi :
\(\displaystyle{ V_{(2)}= \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right]}\)
To jest proste do obliczenia, tylko powiedz czemu to ma służyć, bo nie wiem po co mi ta przestrzeń pierwiastkowa teraz... co mam dalej z nią zrobić?
Gdzie mogę coś znaleźć na temat schematu kropkowego? (google tylko daje jeden link do matematyka.pl gdzie nie jest to wytłumaczone o co chodzi)
Zordon, prosiłeś o przykład i oto jest przykład:
Załóżmy, ze mamy taką macierz:
\(\displaystyle{ M(\phi)_{st}^{st}= \left[\begin{array}{cccc}3&-1&0&0\\1&1&0&0\\3&0&5&-3\\4&-1&3&-1\end{array}\right]}\)
Wartość własna jest tylko jedna i wynosi 2, więc przestrzeń pierwiastkowa wynosi :
\(\displaystyle{ V_{(2)}= \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right]}\)
To jest proste do obliczenia, tylko powiedz czemu to ma służyć, bo nie wiem po co mi ta przestrzeń pierwiastkowa teraz... co mam dalej z nią zrobić?
- Zordon
- Użytkownik

- Posty: 4965
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Bazy Jordana
jeśli jest jedna wartość własna \(\displaystyle{ \lambda=2}\) to aby dowiedzieć się ile będzie klatek Jordana z dwójkami należy zbadać wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ ker(\phi-\lambda I)}\) (tyle właśnie będzie takich klatek).
-
corax
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 9 gru 2008, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Bazy Jordana
Aha, jeżeli chodzi o znalezienie macierzy Jordana to nie ma problemu:
\(\displaystyle{ M(\phi-2I)_{st}^{st}= \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right]}\)
Rząd tej macierzy jest równy 2, rząd macierzy wyjściowej był równy 4, więc mamy 4-2=2 klatki Jordana o rozmiarze większym lub równym 1
I teraz potęgujemy macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right] }= \left[\begin{array}{cccc}0&0&0&0\\0&0&0&0\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{array}\right]}\)
Rząd tej macierzy jest równy 0 więc mamy 2-0=2 klatek Jordana o rozmiarze większym lub równym 2
Więc nasza macierz w postaci Jordana wygląda tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&0&0\\0&2&0&0\\0&0&2&1\\0&0&0&2\end{array}\right]}\)
No i teraz gdzie ukryta jest w tym wszystkim baza Jordana?
\(\displaystyle{ M(\phi-2I)_{st}^{st}= \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right]}\)
Rząd tej macierzy jest równy 2, rząd macierzy wyjściowej był równy 4, więc mamy 4-2=2 klatki Jordana o rozmiarze większym lub równym 1
I teraz potęgujemy macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right] }= \left[\begin{array}{cccc}0&0&0&0\\0&0&0&0\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{array}\right]}\)
Rząd tej macierzy jest równy 0 więc mamy 2-0=2 klatek Jordana o rozmiarze większym lub równym 2
Więc nasza macierz w postaci Jordana wygląda tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&0&0\\0&2&0&0\\0&0&2&1\\0&0&0&2\end{array}\right]}\)
No i teraz gdzie ukryta jest w tym wszystkim baza Jordana?
- Zordon
- Użytkownik

- Posty: 4965
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Bazy Jordana
no to bierzemy dowolne dwa liniowo niezależne wektory z \(\displaystyle{ ker(\phi -2I)^2 \ \backslash \ ker(\phi-2I)}\) to będą dwa pierwsze wektory naszej bazy (dla każdej klatki po jednym). Nazwijmy je \(\displaystyle{ b_2}\) i \(\displaystyle{ b_4}\), potem liczymy:corax pisze:Aha, jeżeli chodzi o znalezienie macierzy Jordana to nie ma problemu:
\(\displaystyle{ M(\phi-2I)_{st}^{st}= \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right]}\)
Rząd tej macierzy jest równy 2, rząd macierzy wyjściowej był równy 4, więc mamy 4-2=2 klatki Jordana o rozmiarze większym lub równym 1
I teraz potęgujemy macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right] }= \left[\begin{array}{cccc}0&0&0&0\\0&0&0&0\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{array}\right]}\)
Rząd tej macierzy jest równy 0 więc mamy 2-0=2 klatek Jordana o rozmiarze większym lub równym 2
Więc nasza macierz w postaci Jordana wygląda tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&0&0\\0&2&0&0\\0&0&2&1\\0&0&0&2\end{array}\right]}\)
No i teraz gdzie ukryta jest w tym wszystkim baza Jordana?
\(\displaystyle{ b_1=(\phi-2I)(b_2)}\)
\(\displaystyle{ b_3=(\phi-2I)(b_4)}\)
i mamy już całą bazę. Ostatecznie będziemy mieli:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}3&-1&0&0\\1&1&0&0\\3&0&5&-3\\4&-1&3&-1\end{array}\right]= \left[ b_1 & b_2 & b_3 & b_4\right] \left[\begin{array}{cccc}2&1&0&0\\0&2&0&0\\0&0&2&1\\0&0&0&2\end{array}\right]\left[ b_1 & b_2 & b_3 & b_4\right]^{-1}}\)
gdzie wektory \(\displaystyle{ b_i}\) traktujemy jako kolumny macierzy.
-
corax
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 9 gru 2008, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Bazy Jordana
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem:
Więc obliczam \(\displaystyle{ ker(\phi-2I)}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}0\\0\\0\\0\end{array}\right]}\)
No i z tego otrzymue
\(\displaystyle{ x_1=x_2}\)
\(\displaystyle{ x_4=x_3+x_1}\)
\(\displaystyle{ (x_1,x_2,x_3,x_4)=(x_1,x_1,x_3,x_3+x_1)=x_1(1,1,0,1)+x_3(0,0,1,1)}\)
I to są te dwa wektory o których mówiłeś
\(\displaystyle{ b_1=\left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right]\cdot \left[\begin{array}{c}1\\1\\0\\1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ b_3=\left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right]\cdot \left[\begin{array}{c}0\\0\\1\\1\end{array}\right]}\)
No i właśnie tutaj wychodzi mi , ze \(\displaystyle{ b_1, b_2}\) równe są 0 , coś gdzieś źle zrozumiałem...
Więc obliczam \(\displaystyle{ ker(\phi-2I)}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}0\\0\\0\\0\end{array}\right]}\)
No i z tego otrzymue
\(\displaystyle{ x_1=x_2}\)
\(\displaystyle{ x_4=x_3+x_1}\)
\(\displaystyle{ (x_1,x_2,x_3,x_4)=(x_1,x_1,x_3,x_3+x_1)=x_1(1,1,0,1)+x_3(0,0,1,1)}\)
I to są te dwa wektory o których mówiłeś
\(\displaystyle{ b_1=\left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right]\cdot \left[\begin{array}{c}1\\1\\0\\1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ b_3=\left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\1&-1&0&0\\3&0&3&-3\\4&-1&3&-3\end{array}\right]\cdot \left[\begin{array}{c}0\\0\\1\\1\end{array}\right]}\)
No i właśnie tutaj wychodzi mi , ze \(\displaystyle{ b_1, b_2}\) równe są 0 , coś gdzieś źle zrozumiałem...
- Zordon
- Użytkownik

- Posty: 4965
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Bazy Jordana
no tak bo masz wziąć dwa wektory z \(\displaystyle{ ker(\phi -2I)^2 \ \backslash \ ker(\phi-2I)}\) a nie z \(\displaystyle{ \ ker(\phi-2I)}\)
a skoro (jak wyżej obliczyłeś) \(\displaystyle{ (\phi -2I)^2=0}\) to \(\displaystyle{ ker(\phi -2I)^2=\mathbb{R}^4}\)
więc musisz wziąć dowolne 2 lnz wektory, które nie należą do \(\displaystyle{ ker(\phi-2I)}\).
jak już policzysz i potem znajdziesz \(\displaystyle{ b_1}\) i \(\displaystyle{ b_3}\)
to powinno być:
\(\displaystyle{ (\phi -2I)(b_1)=0}\)
\(\displaystyle{ (\phi -2I)(b_3)=0}\)
a skoro (jak wyżej obliczyłeś) \(\displaystyle{ (\phi -2I)^2=0}\) to \(\displaystyle{ ker(\phi -2I)^2=\mathbb{R}^4}\)
więc musisz wziąć dowolne 2 lnz wektory, które nie należą do \(\displaystyle{ ker(\phi-2I)}\).
jak już policzysz i potem znajdziesz \(\displaystyle{ b_1}\) i \(\displaystyle{ b_3}\)
to powinno być:
\(\displaystyle{ (\phi -2I)(b_1)=0}\)
\(\displaystyle{ (\phi -2I)(b_3)=0}\)
-
corax
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 9 gru 2008, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Bazy Jordana
Dobrze wyszło
Już rozumiem
Jeszcze jedno mi wytłumacz tylko, bo jak tam biorę dwa wektory l.n.z. to : skąd mam wiedzieć ile tych wektorów wziąć? Jest ich tyle samo co klatek Jordana ?
Już rozumiem
Jeszcze jedno mi wytłumacz tylko, bo jak tam biorę dwa wektory l.n.z. to : skąd mam wiedzieć ile tych wektorów wziąć? Jest ich tyle samo co klatek Jordana ?
- Zordon
- Użytkownik

- Posty: 4965
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Bazy Jordana
ogólnie schemat jest dość rozbudowany i ciężko to na tym jednym przykładzie wytłumaczyć , tutaj braliśmy akurat 2 wektory ponieważ są dwie klatki o tym rozmiarze.corax pisze:Dobrze wyszło
Już rozumiem
Jeszcze jedno mi wytłumacz tylko, bo jak tam biorę dwa wektory l.n.z. to : skąd mam wiedzieć ile tych wektorów wziąć? Jest ich tyle samo co klatek Jordana ?
-
corax
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 9 gru 2008, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Bazy Jordana
Skoro tak, to dam inny przykład:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&4&0\\2&-1&0\\1&3&1\end{array}\right]}\)
To teraz znajduje wartości włsne i są nimi 1, -5 i:
\(\displaystyle{ M(\phi-1)=\left[\begin{array}{ccc}-4&4&0\\2&-2&0\\1&3&0\end{array}\right]}\)
Rząd macierzy wyjściowej jest równy 3, tej macierz 2, więc mamy jedną klatkę Jordana o rozmiarze równym lub większym 1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-4&4&0\\2&-2&0\\1&3&0\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}-4&4&0\\2&-2&0\\1&3&0\end{array}\right]= \left[\begin{array}{ccc}-24&-24&0\\-12&12&0\\2&-2&0\end{array}\right]}\)
Więc mamy 2-1 klatek Jordana o rozmiarze większym lub równym 2
\(\displaystyle{ M(\phi-5)=\left[\begin{array}{ccc}2&4&0\\2&4&0\\1&3&6\end{array}\right]}\)
mamy 3-2 klatek Jordana o rozmiarze większym lub równym 1
\(\displaystyle{ M(\phi-5)=\left[\begin{array}{ccc}2&4&0\\2&4&0\\1&3&6\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}2&4&0\\2&4&0\\1&3&6\end{array}\right ]= \left[\begin{array}{ccc}24&24&0\\24&24&0\\14&25&36\end{array}\right]}\)
No i mamy 2-2= 0 klatek Jordana o większym rozmiarze niż 1
Więc macierze w postaci Jordana jest równa:
\(\displaystyle{ M(\phi-5)=\left[\begin{array}{ccc}1&1&0\\0&1&0\\0&0&-5\end{array}\right]}\)
No i teraz pojawia się właśnie ten problem ile tych wektorów wziąć.. nie dość, że klatki nie są tego samego wymiaru to jeszcze są inne wartości własne :-/
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&4&0\\2&-1&0\\1&3&1\end{array}\right]}\)
To teraz znajduje wartości włsne i są nimi 1, -5 i:
\(\displaystyle{ M(\phi-1)=\left[\begin{array}{ccc}-4&4&0\\2&-2&0\\1&3&0\end{array}\right]}\)
Rząd macierzy wyjściowej jest równy 3, tej macierz 2, więc mamy jedną klatkę Jordana o rozmiarze równym lub większym 1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-4&4&0\\2&-2&0\\1&3&0\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}-4&4&0\\2&-2&0\\1&3&0\end{array}\right]= \left[\begin{array}{ccc}-24&-24&0\\-12&12&0\\2&-2&0\end{array}\right]}\)
Więc mamy 2-1 klatek Jordana o rozmiarze większym lub równym 2
\(\displaystyle{ M(\phi-5)=\left[\begin{array}{ccc}2&4&0\\2&4&0\\1&3&6\end{array}\right]}\)
mamy 3-2 klatek Jordana o rozmiarze większym lub równym 1
\(\displaystyle{ M(\phi-5)=\left[\begin{array}{ccc}2&4&0\\2&4&0\\1&3&6\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}2&4&0\\2&4&0\\1&3&6\end{array}\right ]= \left[\begin{array}{ccc}24&24&0\\24&24&0\\14&25&36\end{array}\right]}\)
No i mamy 2-2= 0 klatek Jordana o większym rozmiarze niż 1
Więc macierze w postaci Jordana jest równa:
\(\displaystyle{ M(\phi-5)=\left[\begin{array}{ccc}1&1&0\\0&1&0\\0&0&-5\end{array}\right]}\)
No i teraz pojawia się właśnie ten problem ile tych wektorów wziąć.. nie dość, że klatki nie są tego samego wymiaru to jeszcze są inne wartości własne :-/
- Zordon
- Użytkownik

- Posty: 4965
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Bazy Jordana
ważna jest też krotność pierwiastków, tyle ile wynosi krotność pierwiastka tyle razy wystąpi on na diagonali z postaci Jordana.
Co do przykładu wyżej, to 1 jest pierwiastkiem dwukrotnym więc będzie: albo 1 klatka rozmiaru 2, albo dwie klatki pojedyncze, zależy od wymiaru przestrzeni \(\displaystyle{ ker(\phi-1)}\).
-5 jest pojedynczym pierwiastkiem zatem na 100% bedzie jedna mala klatka, wektor bazowy znajdziemy wybierając dowolny z przestrzeni \(\displaystyle{ ker(\phi+5)}\)
Co do przykładu wyżej, to 1 jest pierwiastkiem dwukrotnym więc będzie: albo 1 klatka rozmiaru 2, albo dwie klatki pojedyncze, zależy od wymiaru przestrzeni \(\displaystyle{ ker(\phi-1)}\).
-5 jest pojedynczym pierwiastkiem zatem na 100% bedzie jedna mala klatka, wektor bazowy znajdziemy wybierając dowolny z przestrzeni \(\displaystyle{ ker(\phi+5)}\)
-
corax
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 9 gru 2008, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Bazy Jordana
Teraz to nie rozumiem, wcześniej miałem nie wybierać wektorów z \(\displaystyle{ ker(\phi- \lambda I)}\), a teraz mam? Hmm... jeszcze pomyśle, ale wątpię, żeby mi się udało to rozwiązać...
- Zordon
- Użytkownik

- Posty: 4965
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Bazy Jordana
wszystko zależy od wielkości klatekcorax pisze:Teraz to nie rozumiem, wcześniej miałem nie wybierać wektorów z \(\displaystyle{ ker(\phi- \lambda I)}\), a teraz mam? Hmm... jeszcze pomyśle, ale wątpię, żeby mi się udało to rozwiązać...
