Jaki to trójkąt? Podane długości boków

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
iwcia100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 26 wrz 2004, o 12:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom

Jaki to trójkąt? Podane długości boków

Post autor: iwcia100 »

Dany jest trójkąt o bokach długości: a=4, b=13, c=14. Jaki to trójkąt??
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Jaki to trójkąt? Podane długości boków

Post autor: Skrzypu »

Jest to trójkąt rozwartokątny.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Jaki to trójkąt? Podane długości boków

Post autor: Zlodiej »

A co można pokazać korzystając np. z twierdzenia cosinusów.

Mamy:

\(\displaystyle{ 14^2=13^2+4^2-2\cdot 4\cdot 13\cdot \cos{\alpha}}\)

Po redukcji, wychodzi nam:

\(\displaystyle{ \cos{\alpha}=\frac{-11}{104}}\)

Cosinus kąta w trójkącie jest ujemny dla kąta większego aniżeli 90 stopni.


PS. Odpowiedź w ramach sprzatania Pitagorasa ... Porządkuje posty... Odpowiadam na niepełne posty itd. Nawet jak to było wieki temu, bo przecież nie tylko dla 1 usera jest 1 post. Proszę nie pisać komentarzy typu: Wątpie zeby ktoę odpowiedział albo żeby komuś się to przydało, bo to bezcelowe ... Dzięki
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3016
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Jaki to trójkąt? Podane długości boków

Post autor: florek177 »

albo z Pitagorasa.
ODPOWIEDZ