trójkąt abc

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

trójkąt abc

Post autor: marcin2447 »

kąt bac trójkąta trójkąta abc ma miarę 13 a kąt acb ma miarę 119. wysokosc cd dzieli bok ab na dwa odcinki z których krótszy ma długosc 25 cm. oblicz dlugosc ac

skąd mam wiedziec przy jakim kącie 13 czy 48 jest krótsza długosc?
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 373
Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 3 razy

trójkąt abc

Post autor: sesese »

twierdzenie sin albo cos o ile sie nie myle ci sie przyda
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

trójkąt abc

Post autor: marcin2447 »

mógłby ktos to zrobic
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4432
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

trójkąt abc

Post autor: lukasz1804 »

Zauważmy, że \(\displaystyle{ \frac{|AD|}{|CD|}=\cot 13^{o}>\cot 48^{o}=\frac{|BD|}{|CD|}}\), skąd \(\displaystyle{ |AD|>|BD|}\). Stąd i z założenia mamy \(\displaystyle{ |BD|=25\ cm}\).
Wobec tego \(\displaystyle{ |CD|=|BD|\tan 48^{o}}\) i dalej \(\displaystyle{ |AC|=\frac{|CD|}{\sin 13^{o}}=|BD|\frac{\tan 48^{o}}{\sin 13^{o}}=|BD|\frac{\cot 52^{o}}{\sin 13^{o}}}\).
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 847
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

trójkąt abc

Post autor: Hania_87 »

krótszy jest przy \(\displaystyle{ 48^o}\)
Piotras.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 sie 2009, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

trójkąt abc

Post autor: Piotras. »

Moglby mi ktos powiedziec skad mam wziac wartosci tg48 i sin13 zeby dokonczyc to zadanie?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2148
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

trójkąt abc

Post autor: wujomaro »

Piotras.,. Tak jakoby z tablic.
Pozdrawiam.
Piotras.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 sie 2009, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

trójkąt abc

Post autor: Piotras. »

ktorych namaturze nie mam. w ksiaze ladny wynik wychodzi. wiec?
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 847
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

trójkąt abc

Post autor: Hania_87 »

zdajesz przecież nową maturę
i CkE na maturze dostaje się tablice
te tablice są dostępne na ich stronie
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ