Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3261
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: mat1989 »




Przedstawiam zadania dla klasy I Liceum i technikum.
Pewnie większość moich odpowiedzi jest zła, no ale cóż zrobić
Jeśli ktoś ma ochotę może przedstawić sposób rozwiązania tych zadań.
Ps. Po kliknięciu na obrazek można go obejrzeć w wyższej rozdzielczości.
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 878
Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Pomógł: 175 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: Amon-Ra »

A względem których zadań masz największe wątpliwości?
Awatar użytkownika
e-km
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 8 lut 2006, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 4 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: e-km »

tez bralam udzial kategoria 1-2 gim, wiec lajcik ^^
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3261
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: mat1989 »

no może rzuciłbyś okiem na odp i powiedział które źle zrobiłem
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 957
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: PawelJan »

Na bieżąco: 3. masz źle, 7. również, 12. także
Ostatnio zmieniony 27 mar 2006, o 18:43 przez PawelJan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
e-km
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 8 lut 2006, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 4 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: e-km »

odpowiedzi do wszystkich kategorii beda dzis wieczorem na
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3261
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: mat1989 »

No to w takim razie jaka odpowiedz w 3 i 7 zadaniu? Możesz zdradzić ?
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 957
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: PawelJan »

13. również

3. c)
7. b)

15. także
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 878
Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Pomógł: 175 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: Amon-Ra »

A przepraszam, czy ty bierzesz na bieżąco udział w tym konkursie?
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3261
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: mat1989 »

a jakbyś mógł jeszcze odpowiedź do 12 i z jakiego równania 13 wyliczyć;-)
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 957
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: PawelJan »

Już koniec zgłoszeń.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3261
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: mat1989 »

jak na bieżąco
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 878
Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Pomógł: 175 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: Amon-Ra »

No jeżeli tak...

W zadaniu 12 wydaje mi się, że będzie to A, ewentualnie E.
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 957
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: PawelJan »

Na pewno E, środek ciężkości się podnosi.
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 878
Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Pomógł: 175 razy

Lwiątko-Polsko Ukraiński Konkurs Fizyczny

Post autor: Amon-Ra »

Zadanie trzynaste z zasady zachowania pędu...

\(\displaystyle{ \large Mv-mv=(M+m)V \\ M=m\left(\frac{V+v}{v-V}\right) =2m}\), zatem odpowiedź C.

[ Dodano: Pon Mar 27, 2006 8:16 pm ]
W zadaniu siódmym wystarczy logiczne rozumowanie - skoro ciało pływa zanużone do połowy, znaczy to, iż ciężar wody przezeń wypartej - równej połowie objętości ciała - wystarcza, aby ciężar całego ciała zrównoważyć. Stąd siła wyporu działajaca na ciało jest mniejsza; ciężar także.

[ Dodano: Pon Mar 27, 2006 8:31 pm ]
PawelJan, także jestem za odpowiedzią E, ale trzeba uściślić, dlaczego rysunek trzeci jest nieprawidłowy - załóżmy, że pocisk rozerwany zostaje przez eksplozję, której źródłem był znajdujący się w nim ładunek - załóżmy także, że wektor siły (a więc i zmiany pędu jednego z odłamków) skierowany był pionowo. W takim przypadku środek ciężkości górnego odłamka jak najbardziej mógłby się podnieść - ale w zgodzie z zasadą zachowania pędu drugi, dolny tor lotu musiałby być skierowany znacznie bardziej ostro w dół. Skoro w treści nie ma słowa o przyczynie rozerwania się pocisku, trzeba wnioskować, że nie działały żadne siły; jeżeli tak, rysunek trzeci oczywiście poprawny nie jest, chociaż mamy chyba znowu doczynienia z niejasno sformułowanym pytaniem.
ODPOWIEDZ