ruchome schody

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
junior15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 225
Rejestracja: 5 lut 2009, o 10:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 22 razy

ruchome schody

Post autor: junior15 »

Gdy w supermarkecie ruchome schody są nieczynne, klient przebywa je w czasie 30 sekund. Gdy ruchome schody działają, stojący na nich klient podróżuje w górę 20 sekund. Oblicz czas trwania podróży klienta na górę, gdyby wchodził po działających ruchomych schodach.

proszę o pomoc
xpenguin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Pomógł: 6 razy

ruchome schody

Post autor: xpenguin »

niech

\(\displaystyle{ l}\) - długość schodów, \(\displaystyle{ V_{k}}\) - prędkość klienta względem schodów, \(\displaystyle{ V_{s}}\) - prędkość schodów
\(\displaystyle{ t_{1} = 30s}\) - czas wchodzenia klienta po nieczynnych schodach z prędkością \(\displaystyle{ V_{k}}\)
\(\displaystyle{ t_{2} = 20s}\) - czas "niesienia" stojącego klienta na schodach z prędkością \(\displaystyle{ V_{s}}\)
czyli

\(\displaystyle{ l = V_{k} \cdot t_{1}\Rightarrow V_{k} = \frac{l}{t_{1}}}\)
\(\displaystyle{ l = V_{s} \cdot t_{2}\Rightarrow V_{s} = \frac{l}{t_{2}}}\)


gdy klient wchodzi po działających schodach (w szukanym czasie \(\displaystyle{ t}\)), to prędkości sumują się

\(\displaystyle{ l = (V_{k}+V_{s}) \cdot t \Rightarrow t = \frac{l}{V_{k}+V_{s}}}\)

Podstaw za prędkości, długość się zredukuje
ODPOWIEDZ