Rozwiąż nierówność: \(\displaystyle{ |\frac{1}{4}x-1|<5}\).
Chciałem to rozwiązać tak:
Mnożę obie strony nierówności przez \(\displaystyle{ 4}\) i otrzymuję nierówność równoważną:
\(\displaystyle{ |x-4|<20}\), czyli wynikało by z tego, że rozwiązanie powinno być takie: \(\displaystyle{ -16<x<24}\).
Nie zgadza się ono jednak z odpowiedzią w podręczniku. Może mi ktoś wskazać błąd?
Nierówność z modułem
- silicium2002
- Użytkownik

- Posty: 773
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
- OfICeR SzaJba
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 19 lip 2009, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czarna dziura
Nierówność z modułem
Słuchaj, a po co mnozysz ;] odrazu opusc modul i bedziesz mial pewnie jak w podreczniku ;]
P.S.
Pamietaj ze spojnik jest "i"
P.S.
Pamietaj ze spojnik jest "i"
- silicium2002
- Użytkownik

- Posty: 773
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Nierówność z modułem
nie, odpowiedz ksiazkowa jest wybitnie zla, ja wlasnie tu doszukiwałem sie bledu ale policzyłem tak i wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- OfICeR SzaJba
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 19 lip 2009, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czarna dziura
Nierówność z modułem
To jest jakbys nie mnozyl:
\(\displaystyle{ |\frac{1}{4}x-1|<5 \\
\frac{1}{4}x-1<5 \wedge \frac{1}{4}x-1>-5 \\
\frac{1}{4}x<6 \wedge \frac{1}{4}x-1>-4 \\
x<24 \wedge x>-16 \\
x \in (-16;24)}\)
ale jak widzisz wynik ten sam wiec zgadzam sie z silicium ;P
\(\displaystyle{ |\frac{1}{4}x-1|<5 \\
\frac{1}{4}x-1<5 \wedge \frac{1}{4}x-1>-5 \\
\frac{1}{4}x<6 \wedge \frac{1}{4}x-1>-4 \\
x<24 \wedge x>-16 \\
x \in (-16;24)}\)
ale jak widzisz wynik ten sam wiec zgadzam sie z silicium ;P
Ostatnio zmieniony 19 lip 2009, o 16:28 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .

