Oblicz obwód trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
iwcia100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 26 wrz 2004, o 12:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom

Oblicz obwód trójkąta

Post autor: iwcia100 »

W trójkącie ABC dane jest pole \(\displaystyle{ P=24\sqrt{3}}\), długość boku AC=8 oraz kąt CAB=60stopni. Oblicz obwód tego trójkąta.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Oblicz obwód trójkąta

Post autor: Zlodiej »

Opuszczasz wysokość z punktu B na prostą AC. Punkt przecięcia się tych prostych oznaczmy jako E. Zauważ, że AEB jest trójkątem o kątach 90, 60 i 30 stopni. Z jego własności możesz wyliczyć długości boków AB i EB przy pomocy wzoru na pole trójkąta \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ah}\). Długość boku BC można obliczyć korzystając z twierdzenia cosinusów.
ODPOWIEDZ