Konkurs matematyka.pl
-
klaudiak
- Użytkownik

- Posty: 200
- Rejestracja: 4 wrz 2008, o 20:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 2 razy
Konkurs matematyka.pl
Hey. Kto bierze udział w tym konkursie? Ja właśnie zabrałam się za rozwiązywanie zadań z kategorii I - gimnazjalista. Wysyłał już ktoś rozwiązania? W razie takiej samej liczby punktów liczony ma być czas i zastanawiam się, czy mam jeszcze jakiekolwiek szanse...
Poziom zadań wydaje się przystępny. Starszy brat rozwiązywał wczoraj zad. z II kategorii, ale to już nie dla mnie...
Nagrody skromne, lecz ciekawe. Jednak liczy się zabawa. Pzdr.
Poziom zadań wydaje się przystępny. Starszy brat rozwiązywał wczoraj zad. z II kategorii, ale to już nie dla mnie...
Nagrody skromne, lecz ciekawe. Jednak liczy się zabawa. Pzdr.
- Przemas O'Black
- Użytkownik

- Posty: 726
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
-
kaszubki
- Użytkownik

- Posty: 865
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
Konkurs matematyka.pl
Zadania z pierwszej kategorii są bardzo ciekawe (tylko piąte mi się nie podobało). Dziwne jest to, że klaudiak napisała, że poziom zadań wydaje się przystępny i że zadania z II kategorii to już nie dla niej. Zadania z I kategorii robiłem przez prawie 3 dni, natomiast z II praktycznie od razu zrobiłem 2,3 i 5.
Natomiast kategoria III jest już dosyć "hardkorowa" zrobiłbym max 2 zadania.
Natomiast kategoria III jest już dosyć "hardkorowa" zrobiłbym max 2 zadania.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Konkurs matematyka.pl
Jak o mnie chodzi to sądze, ze zadania w kazdej z serii sa ciekawe! Gdy idzie o zadania z poziomu II to - byc moze są nieco łatwiejsze od tych sprzed roku - jakie pojawiały sie w ramch Ligi Maturalnej. Choc kazdy zapewne ocenia swoja miara...
-
Marcin_Garbacz
- Użytkownik

- Posty: 421
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Konkurs matematyka.pl
kaszubki jak na 13 lat to sobie niezle radzisz. Kiedy zaczales sie tak interesowac matma? Rodzice Cie zmuszali czy sam z siebie?
-
Dumel
- Użytkownik

- Posty: 1969
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Konkurs matematyka.pl
no właśnie-poziom jest raczej maturalny. po przeczytaniu tego: 1899.htm nastawiałem się raczej na olimpijskimol_ksiazkowy pisze:Gdy idzie o zadania z poziomu II to - byc moze są nieco łatwiejsze od tych sprzed roku - jakie pojawiały sie w ramch Ligi Maturalnej.
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Konkurs matematyka.pl
Ja właśnie stwierdziłem, że skoro poziom kategorii II jest tylko trochę wyższy niż maturalny, to będzie spora konkurencja, zatem rozsądniej będzie wystartować w kategorii III, gdzie na poziom zadań już nie można narzekać.
-
klaudiak
- Użytkownik

- Posty: 200
- Rejestracja: 4 wrz 2008, o 20:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 2 razy
Konkurs matematyka.pl
Hmm, o tej drugiej kategorii to tylko tak napisałam, bez analizowania zadań. Gdy przyjrzałam się im bliżej, to rzeczywiście 2,3,5 - proste. Chociaż w sumie "elegancki" sposób rozw. 3. zad. nie koniecznie należy do banalnych. 1. w II kategorii wydaje mi się najtrudniejsze. W sumie swoje zadania rozw. dosyć na szybkości i nie mam pewnosci, czy wszystko jest ok, ale w I kategorii 3. i 5. wydają mi się trywialne; 1., 4. - troszkę myślenia; 2. geomteria do strawienia.kaszubki pisze: Dziwne jest to, że klaudiak napisała, że poziom zadań wydaje się przystępny i że zadania z II kategorii to już nie dla niej. Zadania z I kategorii robiłem przez prawie 3 dni, natomiast z II praktycznie od razu zrobiłem 2,3 i 5.
Nie orientuje się ktoś, czy będzie więcej zestawów zadań do kminienia, czy to tylko jednorazowy konkursik?
- silicium2002
- Użytkownik

- Posty: 773
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Konkurs matematyka.pl
Zgadzam się z poprzedniczką, w I kategorii (tej dla mnie), 3,5 banalne, 1 i 2 w sumie też, tylko na czwartym zeszło mi trochę więcej czasu, no a w II : 2,3,5 do zrobienia.
Niestety nie mogę wysłać rozwiązań bo dopiero się zarejestrowałem
I też się pytam będzie jeszcze coś takiego, bo zapowiada się ciekawie. Zwłaszcza jako rozgrzewka przed przyszłoroczną OMG.
Niestety nie mogę wysłać rozwiązań bo dopiero się zarejestrowałem
I też się pytam będzie jeszcze coś takiego, bo zapowiada się ciekawie. Zwłaszcza jako rozgrzewka przed przyszłoroczną OMG.
-
Liga
- Gość Specjalny

- Posty: 168
- Rejestracja: 29 wrz 2006, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Forum Matematyka.pl
Konkurs matematyka.pl
Przyjmowanie zadań jest już zamknięte. Można zatem dowolnie o nich dyskutować.
Dziękujemy za nadesłane rozwiązania, wyniki wkrótce!
Dziękujemy za nadesłane rozwiązania, wyniki wkrótce!
- max
- Użytkownik

- Posty: 3242
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Konkurs matematyka.pl
III kategoria była może nawet najłatwiejsza (nie wczytywałem się w pozostałe zadania), wystarczyło pamiętać o definicjach i znanych faktach. Chwilę pomyśleć musiałem przy 1,3,5.
Szkoda, że algebra była aż tak prosta.
Ale nie ma co narzekać, są wakacje:)
Szkice rozwiązań kategorii III, gdyby kogoś interesowały:
1. Nie istnieje taka funkcja - musiałoby być \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}(x - a)^{2}f(x)dx = 0,}\) co wobec nieujemności i ciagłości \(\displaystyle{ f}\) pociąga \(\displaystyle{ f\equiv 0,}\) co kłóci się z \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}f(x)dx = 1.}\)
2. \(\displaystyle{ 3^{4}\equiv 1\pmod{10}}\) ponadto \(\displaystyle{ 23 \equiv -1\pmod{4}}\) oraz \(\displaystyle{ 23^{23}}\) jest nieparzyste, skąd \(\displaystyle{ 23^{23^{23^{23}}}\equiv 3^{-1} \equiv 7\pmod{10}.}\)
3. Chyba najciekawsze.
Rozpatrujemy \(\displaystyle{ \mathbb{C}^{n}}\) z normą maksimum.
Bierzemy dowolną wartość własną, dobieramy odpowiadający jej unormowany wektor własny i szacujemy moduł tej wartości własnej = normie iloczynu \(\displaystyle{ A}\) przez ten wektor własny, korzystając z nierówności trójkąta i założeń o wyrazach macierzy.
4. Z tożsamości Bezout istnieją \(\displaystyle{ \alpha, \beta\in \mathbb{Z}}\) spełniające \(\displaystyle{ \alpha n + \beta r = 1,}\) gdzie \(\displaystyle{ r}\) jest rzędem \(\displaystyle{ a}\) (grupa skończona, więc rząd ten jest skończony). Przyjmujemy \(\displaystyle{ x = \alpha a}\) i sprawdzamy, że jest to rozwiązanie podanego równania.
5. Nie podobało mi się to zadanie, bo próbowałem jakiś czas udowodnić, że się nie da, a da się, np tak numerujemy:
\(\displaystyle{ A\sim (2,3,4, 13, 15,16)\\
B\sim (1, 10, 11, 12, 13, 14)\\
C\sim (5,6,7,8,9,15)}\)
Ktoś miał inne pomysły?
Szkoda, że algebra była aż tak prosta.
Ale nie ma co narzekać, są wakacje:)
Szkice rozwiązań kategorii III, gdyby kogoś interesowały:
1. Nie istnieje taka funkcja - musiałoby być \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}(x - a)^{2}f(x)dx = 0,}\) co wobec nieujemności i ciagłości \(\displaystyle{ f}\) pociąga \(\displaystyle{ f\equiv 0,}\) co kłóci się z \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}f(x)dx = 1.}\)
2. \(\displaystyle{ 3^{4}\equiv 1\pmod{10}}\) ponadto \(\displaystyle{ 23 \equiv -1\pmod{4}}\) oraz \(\displaystyle{ 23^{23}}\) jest nieparzyste, skąd \(\displaystyle{ 23^{23^{23^{23}}}\equiv 3^{-1} \equiv 7\pmod{10}.}\)
3. Chyba najciekawsze.
Rozpatrujemy \(\displaystyle{ \mathbb{C}^{n}}\) z normą maksimum.
Bierzemy dowolną wartość własną, dobieramy odpowiadający jej unormowany wektor własny i szacujemy moduł tej wartości własnej = normie iloczynu \(\displaystyle{ A}\) przez ten wektor własny, korzystając z nierówności trójkąta i założeń o wyrazach macierzy.
4. Z tożsamości Bezout istnieją \(\displaystyle{ \alpha, \beta\in \mathbb{Z}}\) spełniające \(\displaystyle{ \alpha n + \beta r = 1,}\) gdzie \(\displaystyle{ r}\) jest rzędem \(\displaystyle{ a}\) (grupa skończona, więc rząd ten jest skończony). Przyjmujemy \(\displaystyle{ x = \alpha a}\) i sprawdzamy, że jest to rozwiązanie podanego równania.
5. Nie podobało mi się to zadanie, bo próbowałem jakiś czas udowodnić, że się nie da, a da się, np tak numerujemy:
\(\displaystyle{ A\sim (2,3,4, 13, 15,16)\\
B\sim (1, 10, 11, 12, 13, 14)\\
C\sim (5,6,7,8,9,15)}\)
Ktoś miał inne pomysły?
- paladin
- Użytkownik

- Posty: 148
- Rejestracja: 24 sty 2005, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 19 razy
Konkurs matematyka.pl
Pierwsze nierównością Cauchy'ego-Schwarza na \(\displaystyle{ L^2}\) - jak zauważyłem później, niepotrzebnie. Reszta tak samo.
W czwartym grupa nie musi być abelowa, ani nawet skończona (wystarczy, żeby \(\displaystyle{ a}\) miało rząd skończony, ale skoro ma z czymś względnie pierwszy...)
Piąte można znaleźć na Wikipedii.
W czwartym grupa nie musi być abelowa, ani nawet skończona (wystarczy, żeby \(\displaystyle{ a}\) miało rząd skończony, ale skoro ma z czymś względnie pierwszy...)
Piąte można znaleźć na Wikipedii.
