mam na zad. obliczyc styczne jednostronne funkcji f(x)w punkcie x=1 gdzie f(x)=arc sin\(\displaystyle{ \frac{2x}{1+x^{2}}}\)
Edited by Rogal: temat poprawiłem.
Wyznacz wzory stycznych jednostronnych
-
karolinka62
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 25 mar 2006, o 14:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Mapedd
- Użytkownik

- Posty: 299
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 33 razy
Wyznacz wzory stycznych jednostronnych
karolinka62 pisze:mam na zad. obliczyc styczne jednostronne funkcji f(x)w punkcie x=1 gdzie f(x)=arc sin\(\displaystyle{ \frac{2x}{1+x^{2}}}\)
znaczy sie
\(\displaystyle{ f(x)=arcsin(\frac{2x}{1+x^2})}\)
no to liczysz pochodna z wykozystaniem wzoru na pochodna funkcji zlozonej, liczysz wartosc pochodnej wstawiajac x w jakim bedziesz szukac stycznej, otrzymana liczba to wspolczynnik kierunkowy stycznej, czyli wytarczy jeszcze policzyc wartosc samej funkcji w tym punkcie i juz
wzorek na styczną w \(\displaystyle{ x=x_0}\)
\(\displaystyle{ y-f(x_o)=f'(x_0)(x-x_0)}\)
-
karolinka62
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 25 mar 2006, o 14:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 2 razy