1.Znajdz wszystkie liczby naturalne n, dla których dwa spośród poniższych są prawdziwe i jedno fałszywe.
a) n+52 jest kwadratem liczby naturalnej.
b) Ostatnią cyfrą liczby n jest 1.
c) n -38 jest kwadratem liczby naturalnej.
2. Mieszkańcy miasta A mówią tylko prawdę, mieszkańcy miasta B - tylko kłamią, a mieszkańcy miasta C na przemian - mówią prawdę i kłami. Dyżurny straży pożarnej odebrał telefon: "U nas jest pożar, przyjeżdżajcie szybko!". "Gdzie?" - spytał. "W mieście C" - usłyszał. Do którego z miast wyjechał wóz straży pożarnej gasic pożar ?
Dziękuję.
Zdania logiczne
- lina2002
- Użytkownik

- Posty: 569
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
Zdania logiczne
2.Oczywiście nie dzwonił mieszkaniec miasta A.
Załóżmy, że dzwonił mieszkaniec miasta C. W takim razie drugie z danie ("W mieście C") była prawqdziwa. tak więc kłamstwem musiało być zdanie: "U nas jest pożar(...)" Tak więc nie ma pożaru w mieście C.
Gdyby natomiast dzwonił mieszkaniec miasta B, to oba zdania byłyby kłamstwami. Tak więc pożar nie mógłby być w mieście B("u nas", ani w mieście C. Czyli mógłby być w mieście A.
Wóz staraży pożarnej powinien pojechać do miasta A.
Załóżmy, że dzwonił mieszkaniec miasta C. W takim razie drugie z danie ("W mieście C") była prawqdziwa. tak więc kłamstwem musiało być zdanie: "U nas jest pożar(...)" Tak więc nie ma pożaru w mieście C.
Gdyby natomiast dzwonił mieszkaniec miasta B, to oba zdania byłyby kłamstwami. Tak więc pożar nie mógłby być w mieście B("u nas", ani w mieście C. Czyli mógłby być w mieście A.
Wóz staraży pożarnej powinien pojechać do miasta A.
Zdania logiczne
1.
rozważam:
\(\displaystyle{ a \wedge b \wedge \sim c}\)
\(\displaystyle{ ...1+52=n ^{2}}\) czyli:
\(\displaystyle{ ...3=n ^{2}}\) nie ma liczby naturalnej spełniającej ten warunek
rozważam:
\(\displaystyle{ \sim a \wedge b \wedge c}\)
\(\displaystyle{ ...1-38=n ^{2}}\) czyli:
\(\displaystyle{ ...3=n ^{2}}\) nie ma liczby naturalnej spełniającej ten warunek
rozważam:
\(\displaystyle{ a \wedge \sim b \wedge c}\)
najwyższa liczba która może spełniać warunek to:
\(\displaystyle{ n ^{2} +90=(n+1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ n=44,5}\)
\(\displaystyle{ n<44,5}\)
załóżmy, że istnieją dwie liczby naturalne mniejsze od 44,5 spełniające warunek:
\(\displaystyle{ p ^{2} =q ^{2} +90}\)
Nie wiem jak to rozwiązać samymi działaniami bez podstawiania, ale można też podstawiać kolejne liczby naturalne aż do 44. W ten sposób:
\(\displaystyle{ q=1, p= \sqrt{1+90} = \sqrt{91}}\)
\(\displaystyle{ q=2, p= \sqrt{2 ^{2} +90} = \sqrt{94}}\)
itp.
Rozwiązanie może jest troche amatorskie, ale powinno wystarczyć. Nie wiem też, czy nie popełniłem żadnych błędów, ale chyba nie. Byłbym wdzięczny za rozwiązanie bez podstawiania.
rozważam:
\(\displaystyle{ a \wedge b \wedge \sim c}\)
\(\displaystyle{ ...1+52=n ^{2}}\) czyli:
\(\displaystyle{ ...3=n ^{2}}\) nie ma liczby naturalnej spełniającej ten warunek
rozważam:
\(\displaystyle{ \sim a \wedge b \wedge c}\)
\(\displaystyle{ ...1-38=n ^{2}}\) czyli:
\(\displaystyle{ ...3=n ^{2}}\) nie ma liczby naturalnej spełniającej ten warunek
rozważam:
\(\displaystyle{ a \wedge \sim b \wedge c}\)
najwyższa liczba która może spełniać warunek to:
\(\displaystyle{ n ^{2} +90=(n+1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ n=44,5}\)
\(\displaystyle{ n<44,5}\)
załóżmy, że istnieją dwie liczby naturalne mniejsze od 44,5 spełniające warunek:
\(\displaystyle{ p ^{2} =q ^{2} +90}\)
Nie wiem jak to rozwiązać samymi działaniami bez podstawiania, ale można też podstawiać kolejne liczby naturalne aż do 44. W ten sposób:
\(\displaystyle{ q=1, p= \sqrt{1+90} = \sqrt{91}}\)
\(\displaystyle{ q=2, p= \sqrt{2 ^{2} +90} = \sqrt{94}}\)
itp.
Rozwiązanie może jest troche amatorskie, ale powinno wystarczyć. Nie wiem też, czy nie popełniłem żadnych błędów, ale chyba nie. Byłbym wdzięczny za rozwiązanie bez podstawiania.
- Zordon
- Użytkownik

- Posty: 4965
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Zdania logiczne
\(\displaystyle{ p^2-q^2=90}\)arekg pisze: załóżmy, że istnieją dwie liczby naturalne mniejsze od 44,5 spełniające warunek:
\(\displaystyle{ p ^{2} =q ^{2} +90}\)
Nie wiem jak to rozwiązać samymi działaniami bez podstawiania, ale można też podstawiać kolejne liczby naturalne aż do 44. W ten sposób:
\(\displaystyle{ q=1, p= \sqrt{1+90} = \sqrt{91}}\)
\(\displaystyle{ q=2, p= \sqrt{2 ^{2} +90} = \sqrt{94}}\)
itp.
\(\displaystyle{ (p-q)(p+q)=90}\)
i teraz trzeba rozważać dzielniki 90

