Punkty przegiecia funkcji.

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
DeViL1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Punkty przegiecia funkcji.

Post autor: DeViL1990 »

Żeby nie zakładać nowego tematu. Muszę obliczyć punkty przegięcia:
a)\(\displaystyle{ f(x)=x ^{4} -6x ^{2} +12x+\pi}\)
b)\(\displaystyle{ g(x)=x ^{2}+ \sqrt{x}}\)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2009, o 20:41 przez DeViL1990, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Punkty przegiecia funkcji.

Post autor: Nakahed90 »

Trzeba tutaj policzyć drugą pochodną

Post przeniosłem do osobnego tematu, bo nie miał związku z działem, w którym się znajdował.
DeViL1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Punkty przegiecia funkcji.

Post autor: DeViL1990 »

Druga pochodna wychodzi \(\displaystyle{ f''(x)=12x ^{2} -12 czyli 12x ^{2} -12=0 to x ^{2} =1 czyli x= \sqrt{1} lub x=- \sqrt{1}}\) oba te punkty są punktami przegięcia bo wykres drugiej pochodnej w tych punktach zmienia znak. Dobrze?
Ale drugiego przykładu nie wiem jak zrobić nigdy nie liczyłem pochodnej z pierwiastka, ale czy to będzie \(\displaystyle{ x ^{-1}}\)?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Punkty przegiecia funkcji.

Post autor: Nakahed90 »

Pierwiatek możesz zamienić zawsze na postać \(\displaystyle{ x^{n}}\) i skorzystać z dobrze znanego wzoru. Pierwsze jest OK.
DeViL1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Punkty przegiecia funkcji.

Post autor: DeViL1990 »

Mógłbyś jaśniej? Bo zawsze się przy tym myliłem, a w końcu chcę to zrozumieć.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Punkty przegiecia funkcji.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \sqrt{x}=x^{\frac{1}{2}} \\
(x^{n})'=nx^{n-1}}\)

Teraz spróbuj policzyć.
DeViL1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Punkty przegiecia funkcji.

Post autor: DeViL1990 »

To będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{2} x ^{- \frac{1}{2} }}\) ?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Punkty przegiecia funkcji.

Post autor: Nakahed90 »

Tak, chociaż lepiej wygląda to w postaci \(\displaystyle{ \frac{1}{2\sqrt{x}}}\)
ODPOWIEDZ