mam do policzenia objetosc ograniczona:
\(\displaystyle{ z = 4 - x^{2} - y ^{2} , z = 1}\)
opisalam obszar nastepujaco:
\(\displaystyle{ 0 \le r \le 2 , 0 \le \varphi \le 2 \pi ,}\) i teraz moj problem: \(\displaystyle{ 4 - r ^{2} \le h \le 1}\) czy jest to poprawne?
calka potrojna
-
soku11
- Użytkownik

- Posty: 6589
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
calka potrojna
Odwrotnie:
\(\displaystyle{ h\in[1;4-r^2]}\)
Zauwaz, ze obszar jest od gory ograniczony paraboloida (czy czyms takim ) a od dolu plaszczyzna z=1.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ h\in[1;4-r^2]}\)
Zauwaz, ze obszar jest od gory ograniczony paraboloida (czy czyms takim ) a od dolu plaszczyzna z=1.
Pozdrawiam.
-
Qniczynka
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 16 cze 2009, o 12:47
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
calka potrojna
Dlaczego \(\displaystyle{ r \in [1,2]}\), a nie \(\displaystyle{ [1,\sqrt{3}]}\), skoro od dołu mamy ograniczone \(\displaystyle{ z=1}\), a nie \(\displaystyle{ 0}\)?
-
agan.
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
calka potrojna
tak,tak! jest blad. liczymy objetosc od plaszczyzny z = 1 i potem do paraboloidy. Qniczynka masz racje!