calka wsp biegunowe

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
aguś_000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 12 mar 2006, o 15:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

calka wsp biegunowe

Post autor: aguś_000 »

\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \pi/4 }d\varphi \int_{sin\varphi}^{cos\varphi} \varrho^3 d\varrho}\)
dochodze do tego iii \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \int_{0}^{\pi/4}(cos^4\varphi -sin^4\varphi) d\varphi}\)
belferkaijuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 13 lut 2009, o 13:46
Płeć: Kobieta
Pomógł: 50 razy

calka wsp biegunowe

Post autor: belferkaijuz »

\(\displaystyle{ = \frac{1}{4} \int_{0}^{ \frac{\pi}{4} }(cos^2\varphi-sin^2\varphi)(cos^2\varphi+sin^2\varphi)d\varphi= \frac{1}{4} \int_{0}^{ \frac{\pi}{4} }cos2\varphid\varphi= \frac{1}{4} \cdot (\frac{1}{2}sin2\varphi)|_0^{ \frac{\pi}{4}}\)
ODPOWIEDZ