zamien kolejnosc calkowania

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
aguś_000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 12 mar 2006, o 15:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

zamien kolejnosc calkowania

Post autor: aguś_000 »

\(\displaystyle{ \int_{0}^{4} dx \int_{ \sqrt{4x-x^2} }^{2 \sqrt{x} } f(x,y)dy}\)
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1335
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

zamien kolejnosc calkowania

Post autor: jarzabek89 »

Nie można zamienić kolejności całkowania.
aguś_000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 12 mar 2006, o 15:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

zamien kolejnosc calkowania

Post autor: aguś_000 »

hm dziwne, ja mam takie zadanie i polecenie na liscie;] tez się nad tym glowie ale czemu nie mozna?;p
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1335
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

zamien kolejnosc calkowania

Post autor: jarzabek89 »

Musisz najpierw całkować po y ponieważ jego granica zależy od x.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1873
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

zamien kolejnosc calkowania

Post autor: meninio »

Nie możesz zmienić kolejności całkowania, bo funkcja \(\displaystyle{ y=\sqrt{4x-x^2}}\) nie ma funkcji odwrotnej w żądanym przedziale zmienności x.
ODPOWIEDZ