Obliczyć:
\(\displaystyle{ (-1+i) ^{22}=}\)
Serdeczne dzięki,
ANiA
liczby zespolone...
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6953
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
liczby zespolone...
\(\displaystyle{ \left|z \right|= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ Arg \left( z\right)=- \frac{\pi}{4}+\pi= \frac{3}{4}\pi}\)
\(\displaystyle{ =2^{11} \left( \cos{ \frac{33}{2}\pi }+i\sin{ \frac{33}{2}\pi } \right)}\)
\(\displaystyle{ =2^{11} \left( \cos{ \frac{1}{2}\pi }+i\sin{ \frac{1}{2}\pi } \right)}\)
\(\displaystyle{ =2048i}\)
\(\displaystyle{ Arg \left( z\right)=- \frac{\pi}{4}+\pi= \frac{3}{4}\pi}\)
\(\displaystyle{ =2^{11} \left( \cos{ \frac{33}{2}\pi }+i\sin{ \frac{33}{2}\pi } \right)}\)
\(\displaystyle{ =2^{11} \left( \cos{ \frac{1}{2}\pi }+i\sin{ \frac{1}{2}\pi } \right)}\)
\(\displaystyle{ =2048i}\)
