Oblicz elastyczność popytu wiedząc, że przy cenie wynoszącej 1 zł. popyt na jogurt w pewnym sklepie wyniósł 100 szt dziennie. Po wzroście ceny tego artykułu do 1,10 zł popyt zmniejszy sie do 95 szt.
Podaj jaki to rodzaj elastyczności popytu
Zinterpretuj rodzaj elastyczności
elastyczność popytu
- lionek
- Użytkownik

- Posty: 174
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
elastyczność popytu
Elastyczność popytu liczysz ze wzoru:
\(\displaystyle{ \epsilon_{xD}=\frac{\Delta D}{D}:\frac{\Delta x}{x}}\)
ΔD - przyrost popytu
D - wielkość popytu
Δx - przyrost czynnika x
x - wartość czynnika x
ΔD=-5
D=100
Δx=0.1
x=1
Po podstawieniu
\(\displaystyle{ \epsilon_{xD}=-0.5}\)
I teraz rodzaje elastyczności... :
Popyt jest elastyczny, gdy \(\displaystyle{ \epsilon_{xD}<-1}\); - niewielka zmiana czynników kształtujących popyt skutkuje znaczną zmianą wielkości popytu.
Popyt jest nieelastyczny (sztywny), gdy \(\displaystyle{ \epsilon_{xD} \in (-1,0)}\)- nawet znacząca zmiana determinantów powoduje jedynie niewielkie zmiany wielkości popytu.
Gdy \(\displaystyle{ \epsilon_{xD}=1}\), to mamy do czynienia z elastycznością jednostkową (inne określenia: neutralna, wzorcowa, proporcjonalna) - względne zmiany determinantu odpowiadają względnym zmianom popytu.
Jeżeli \(\displaystyle{ \epsilon_{xD}=0}\), wówczas popyt jest doskonale nieelastyczny (doskonale sztywny) - zmiany determinantu nie mają wpływu na wysokość popytu.
\(\displaystyle{ \epsilon_{xD}=\frac{\Delta D}{D}:\frac{\Delta x}{x}}\)
ΔD - przyrost popytu
D - wielkość popytu
Δx - przyrost czynnika x
x - wartość czynnika x
ΔD=-5
D=100
Δx=0.1
x=1
Po podstawieniu
\(\displaystyle{ \epsilon_{xD}=-0.5}\)
I teraz rodzaje elastyczności... :
Popyt jest elastyczny, gdy \(\displaystyle{ \epsilon_{xD}<-1}\); - niewielka zmiana czynników kształtujących popyt skutkuje znaczną zmianą wielkości popytu.
Popyt jest nieelastyczny (sztywny), gdy \(\displaystyle{ \epsilon_{xD} \in (-1,0)}\)- nawet znacząca zmiana determinantów powoduje jedynie niewielkie zmiany wielkości popytu.
Gdy \(\displaystyle{ \epsilon_{xD}=1}\), to mamy do czynienia z elastycznością jednostkową (inne określenia: neutralna, wzorcowa, proporcjonalna) - względne zmiany determinantu odpowiadają względnym zmianom popytu.
Jeżeli \(\displaystyle{ \epsilon_{xD}=0}\), wówczas popyt jest doskonale nieelastyczny (doskonale sztywny) - zmiany determinantu nie mają wpływu na wysokość popytu.
