Jeżeli iloczyn dwóch liczb całkowitych jest rowny 2 � × 2 � × 3 × 5 � × 7 � to ich suma:
a)może być podzielna przez 8
b)może być podzielna przez 3
c)może być podzielna przez 5
d)może być podzielna przez 49
e)nie może być podzielna przez żadną z liczb: 8,3,5,49.
zadanko z kangura
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Posty: 3560
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
zadanko z kangura
Zauważ, że odpowiedź c) jest już na pewno prawdziwa ponieważ można działanie zapisać w tes sposób, że:
\(\displaystyle{ 2^{5}{\cdot}3{\cdot}5+5{\cdot}7^{3}}\) co bez potrzeby obliczania widać, bo każdy ze składników sumy jest podzielny przez 5.
\(\displaystyle{ 2^{5}{\cdot}3{\cdot}5+5{\cdot}7^{3}}\) co bez potrzeby obliczania widać, bo każdy ze składników sumy jest podzielny przez 5.
-
guzik15
- Użytkownik

- Posty: 111
- Rejestracja: 16 mar 2006, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 5 razy
zadanko z kangura
a też prawda
[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 8:59 pm ]
ale czy 2 � × 2 � × 3 × 5 � × 7 � jest równe 2 � × 3 × 5+5 × 7 � ? i jak wy piszecie np. 5 w potędze?
[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 8:59 pm ]
ale czy 2 � × 2 � × 3 × 5 � × 7 � jest równe 2 � × 3 × 5+5 × 7 � ? i jak wy piszecie np. 5 w potędze?
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Posty: 3560
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
zadanko z kangura
Iloczyn nie jest równy sumie. Masz przecież podany ten iloczyn, którego dwa czynniki mają być składnikami sumy. To znaczy na ten iloczyn mogą składać się dwie dowolne liczby całkowie a ich suma może być różna. Podam Ci prosty przykład:
6 • 6=36 6+6=12
4 • 9=36 4+9=13
widzisz teraz, że iloczyny są jednakowe ale sumy różne.
a potęgę piszemy uąywając Tex'a poczytaj troszkę o nim na forum
6 • 6=36 6+6=12
4 • 9=36 4+9=13
widzisz teraz, że iloczyny są jednakowe ale sumy różne.
a potęgę piszemy uąywając Tex'a poczytaj troszkę o nim na forum