Znalezc jadro i obraz przekształcenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Sajkou
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 sty 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Znalezc jadro i obraz przekształcenia

Post autor: Sajkou »

Znalezc jadro i obraz przekształcenia \(\displaystyle{ f:\RR_{4}[x]\to\RR^{4}}\). Wyznaczyć \(\displaystyle{ f ^{-1}( \left[ 0,5,5,15 \right])}\)

\(\displaystyle{ M_{B}^{A}(f)=\left[\begin{array}{ccccc}1&-2&1&2&-3\\0&1&2&-1&5\\1&-1&3&2&6\\2&-1&8&0&5\\\end{array}\right]}\)

Nie mam zielonego pojecia jak zacząc to zadanie... Jakbym miał podane bazy A i B to bym sobie wyznaczył \(\displaystyle{ f}\) a potem po prostu obliczył obraz i jądro... Ale bez baz to nie umiem... ; (
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4800
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1408 razy

Znalezc jadro i obraz przekształcenia

Post autor: Szemek »

Trochę minęło od ostatniego zadania z algebry, które rozwiązywałem, ale spróbuję pomóc.
\(\displaystyle{ \text{Ker} f := \{ \overline{a} \in A : f(\overline{a}) = \overline{0}_b \}}\)
\(\displaystyle{ \overline{a} = \begin{bmatrix} a_1 \\ a_2 \\ a_3 \\ a_4 \\ a_5 \end{bmatrix} \qquad
\overline{0}_b = \begin{bmatrix} 0 \\ 0 \\ 0 \\ 0 \end{bmatrix}}\)


\(\displaystyle{ \overline{0}_b = M \cdot \overline{a}}\)
Do rozwiązania jest układ 4 równań z 5 niewiadomymi.
\(\displaystyle{ \text{Im} f := \{ \overline{b} \in B: \exists_{\overline{a} \in A} : \overline{b} = f(\overline{a}) \}}\)
\(\displaystyle{ \overline{a} = \begin{bmatrix} a_1 \\ a_2 \\ a_3 \\ a_4 \\ a_5 \end{bmatrix} \qquad
\overline{b} = \begin{bmatrix} b_1 \\ b_2 \\ b_3 \\ b_4 \end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \overline{b} = M \cdot \overline{a}}\)
Sajkou
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 sty 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Znalezc jadro i obraz przekształcenia

Post autor: Sajkou »

Dzieki, to mi bardzo pomogło ; ) a moze jeszcze jakieś własnosci do wyznaczenia \(\displaystyle{ f ^{-1}}\) ? ; )
ODPOWIEDZ