trójkąt równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
iron91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2009, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

trójkąt równoramienny

Post autor: iron91 »

zad. Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego o obwodzie 2p ma miarę Alfa. Oblicz pole tego trójkąta

prosze o rozwiazanie i tłumaczenie krok po kroku...dzieki:)
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

trójkąt równoramienny

Post autor: Psycho »

Niech ramię ma długość b, zaś podstawa a. Opuszczając wysokość na podstawę dostajemy dwa przystające trójkąty prostokątne. Widać, że \(\displaystyle{ \frac{ \frac{a}{2}}{b} = cos \alpha \Rightarrow a= 2b cos \alpha}\). Dalej z warunku zadania:
\(\displaystyle{ 2p = a + 2b \\
2p = 2b cos \alpha + 2b \\
p=b(1 + cos \alpha) \Rightarrow b= \frac{p}{1 + cos \alpha}}\)

Stąd pole jest równe:
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} ab sin \alpha = \frac{1}{2} 2b cos \alpha \cdot b sin \alpha = cos \alpha sin \alpha (\frac{p}{1 + cos \alpha})^{2}}\)
ODPOWIEDZ