[matura 2006] Przygotowania do matury.
- Arek
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Witajcie maturzyści (i nie tylko ).
W związku ze zbliżającymi się maturami i wieloma pytaniami, uwagami i wątpliwościami w związku z maturą 2006, przyda się chyba temat dotyczący powyższego zagadnienia.
Pozdrawiam!
W związku ze zbliżającymi się maturami i wieloma pytaniami, uwagami i wątpliwościami w związku z maturą 2006, przyda się chyba temat dotyczący powyższego zagadnienia.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 13 lip 2006, o 11:44 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ozon
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
oj przyda się przyda
ja mam pierwsze: jak myślicie jakiego typu beda zadania na maturce? oczywiscie roz.
mi podchodzi wszystko, byle by nie logarytmy, bo wogole ich nie pamietam, a na 'powtórke' nie mam czasu, narazie zapieprzam z prezentacja na polaka (tzn. szukam biblografi
)
i wogole jak ktoś ma jakies trudniejsze zadanie\a to moze mi podesłać albo wrzucić na ten temat?
i na koniec moje dzisiejsze hasło:
ide spać, jutro trzeba wcześnie wstać
pozdro
ja mam pierwsze: jak myślicie jakiego typu beda zadania na maturce? oczywiscie roz.
mi podchodzi wszystko, byle by nie logarytmy, bo wogole ich nie pamietam, a na 'powtórke' nie mam czasu, narazie zapieprzam z prezentacja na polaka (tzn. szukam biblografi
i wogole jak ktoś ma jakies trudniejsze zadanie\a to moze mi podesłać albo wrzucić na ten temat?
i na koniec moje dzisiejsze hasło:
ide spać, jutro trzeba wcześnie wstać
pozdro
- Vixy
- Użytkownik

- Podziękował: 302 razy
tak naprawde nigdy nie wiemy co moze byc na maturze. W kazdym razie na pewno beda ciagi , indukcja matematyczna , funkcje trygonometryczne i logarytmy
- tomekbobek
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
dobry temat na maturce oczywiscie beda ciagi, indukcja, funkcja kwadratowa, a tak w ogole to nigdy nic nie wiadomo Co do powtorek to ostatnio zaczalem, bo chory jestem tak bym pewnie nie zaczal:P Co do logarytmow to przejrzyj Ozon forum, niezlego kata dalem, szczegolnie meczylem Tomka Rużyckiego chwala mu za to Mnie osobisce ciekawi jaki bedzie poziom tej maturki czy trudniejszy od probnej. Pisalem ja na jana, bez powtorki i wydawala mi sie trudna, chcoiaz po przejrzeniu zeszytow byla juz prosta... A co do zadanek to jest dzial z zadaniami do matury ale dawno nie ruszany.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Smerfetka, po co takie spekulacje? Przeciez chyba oczywistym jest, ze z wiekszosci 'duzych' dzialow bedzie po przynajmniej jednym zadniu + zadania ekhm, 'przekrojowe'.
-
gnacik
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
podobno na maturze z matmy mozna miec kaukulator, jaki polecacie najbardziej, mi proponowali znajomi kupno casio FX-570ES albo podobny FX-991ES, czy warto wwalić w kupno takiego ustrojstwa około 100pln i czym one się od siebie różnia, nie znam się na tym, a wygladają identycznie jak macie jakieś alternatywy to byłbym wdzięczny
- `vekan
- Użytkownik

- Podziękował: 139 razy
wydaje mi się że te modele ktore podałeś są graficzne. Tzn moga robić wykresy graficzne funkcji. Taki kalkulator nie zostanie dopuszczony do matury poniewaz nie jest tzw. prostym.
Ja mam Casio fx-350ES ma wszystkie funkcjie oprzócz tych niedopuszczalnych na maturze. Kosztował mnie chyba 64zł. Ale jest na naprawde dobrym wypasie i jestem z niego bardzo zadwowolony. Polecam.
A co do matury powtórzyłem prawie wszytko odprócz obliczania granic, asymptot ukośnych i indukcji. Ogołnie sie boje matmy chociaz jestem z niej najlepszy.
Ja mam Casio fx-350ES ma wszystkie funkcjie oprzócz tych niedopuszczalnych na maturze. Kosztował mnie chyba 64zł. Ale jest na naprawde dobrym wypasie i jestem z niego bardzo zadwowolony. Polecam.
A co do matury powtórzyłem prawie wszytko odprócz obliczania granic, asymptot ukośnych i indukcji. Ogołnie sie boje matmy chociaz jestem z niej najlepszy.
Wydaje mi się że nie... Mam 991ES i wiem co mówię... Jedyny ból że rozwiązuje równania i oblicza dane statystyczne, co podobno jest niedozwolone. Będę musiał się zaopatrzyć w jakiś uboższy na maturę chyba...`vekan pisze:wydaje mi się że te modele ktore podałeś są graficzne.
- `vekan
- Użytkownik

głównie chodziło mi o to że ma funkcjie niedozwolone na egzaminie. Wiec na jendo wychodzi. I tak nie możesz go użyć.
- Maniek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Ja powiem tak 
Według komisji egz. + nauczycieli w szkole NIE można mieć owych kalkulatorów, a ja jakoś miałem :>
Podam na przykładzie mojej szkoły (bo różnie bywa) 2tyg przed matura trzeba było oddać podpisany kalkulator do szkoły w celu sprawdzenia
ok oddałem zwykły.
W dzień matury w kieszeni miałem tzw rozszerzony kalk. odebrałem od nauczycielki swój zwykły i poprostu go podmieniłem, bo przecież ich nie zwracamy do szkoły ponownie, a na maturze pilnują was nauczyciele od innych przedmiotów niż przedmiot który właśnie piszecie :> a skąd niby babka od historii ma wiedzieć co to jest kalkulator rozszerzony ??:D
Tylko, że jest taki problem, że ten kalkulator w niczym mi sie nie przydał hehe, obliczenia były dość proste więc sobie tylko spokojnie leżał, do momentu kiedy było więcej liczenia np: w statystyce:)
Pozdrawiam i róbta co chceta
Według komisji egz. + nauczycieli w szkole NIE można mieć owych kalkulatorów, a ja jakoś miałem :>
Podam na przykładzie mojej szkoły (bo różnie bywa) 2tyg przed matura trzeba było oddać podpisany kalkulator do szkoły w celu sprawdzenia
W dzień matury w kieszeni miałem tzw rozszerzony kalk. odebrałem od nauczycielki swój zwykły i poprostu go podmieniłem, bo przecież ich nie zwracamy do szkoły ponownie, a na maturze pilnują was nauczyciele od innych przedmiotów niż przedmiot który właśnie piszecie :> a skąd niby babka od historii ma wiedzieć co to jest kalkulator rozszerzony ??:D
Tylko, że jest taki problem, że ten kalkulator w niczym mi sie nie przydał hehe, obliczenia były dość proste więc sobie tylko spokojnie leżał, do momentu kiedy było więcej liczenia np: w statystyce:)
Pozdrawiam i róbta co chceta
- `vekan
- Użytkownik

w jednej ze szkół w moim mieście nauczyciele poszli do sklepu kupili najtańsze kalkulatory z 4 podstaowymi dzialaniami i dali dla wszysktich uczniów takie same. Co o tym sądzicie. Nie można bylo mieć swojego kalkulatora.
- LecHu :)
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
W sumie to szkoda tylko tej kasy ktora wydali, a nauczycielom powinno zalezec zeby uczniowie osiagneli jak najlepsze wyniki
- Uzo
- Użytkownik

- Podziękował: 94 razy
Ja tam maturke mam dopiero w przyszłym roku i nawet nei wiem jak to jest z tymi kalkulatorami w mojej szkole ,ale ja mam właśnie casio fx-991ES i troszkę mnie teraz zaskoczyło ,że podobno nie będe mógł go używać na maturce.
- LecHu :)
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Ja mam za dwa lata dopiero maturke, mam nadzieje, ze nie zzrobia do tamtej pory jakiejs niekorzystnej zmiany. Ja mam Casio fx-350ES, ktory z funkcji "niedozwolonych" ma statystyczna funkcja. Trzeba bedzie oszukiwac, albo pojsc do sklepu, kupic jakis chinski kalkulator z wieksza iloscia funkcji, za 6 zlotych w kiosku Szkoda mi tylko mojego, bo ma normalny zapis ulamkow, i np przepisuje mi pierwiastki w wyniku, jak mu napisze
\(\displaystyle{ (x\sqrt{2}+y)^{2}}\).
\(\displaystyle{ (x\sqrt{2}+y)^{2}}\).