Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Biografie matematyków. Dyskusje o dorobku znanych mistrzów. Historie, które stały się legendami... Legendy, które stały się mitami...
Mity, które stały się ... matematyką.
superplayer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 5 kwie 2005, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 36 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: superplayer »

Kto z wielkich naukowców (np. matematyków) grał w szachy,warcaby ,brydża itd. ?
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: mcbob »

Amatorsko i dla rozrywki to pewnie większość chociaż pewnie nie na taką odpowiedź liczyłeś.
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: liu »

O Laskerze poszukaj:)
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: kluczyk »

Euwe
archimedeska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 lis 2009, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: archimedeska »

Jeśli dobrze pamiętam to Euler był zapalonym karciarzem
Tomix91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 12 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: Tomix91 »

Sądze że John Nash gra w gry logiczne (wynalazł hex'a).
Milosz_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 lip 2014, o 10:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: Milosz_ »

Wybitni fizycy: Robert Oppenheimer oraz Albert Einstein grali w szachy. Podczas pobytu w Princeton zagrali przeciwko sobie. Tutaj analiza ich partii:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=1XM9gHWAvX0


John Nash również miał styczność z grami logicznymi - w końcu wynalazł (niemal równocześnie z Pietem Heinem) grę Hex. Znani szachiści: Emanuel Lasker, Max Euwe czy Michaił Botwinnik odznaczali się zdolnościami matematycznymi. Polski matematyk, dr Bolesław Gleichgewicht pasjonował się szachami i uczestniczył w wielu turniejach.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11491
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3159 razy
Pomógł: 749 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: mol_ksiazkowy »

Znani szachiści: Emanuel Lasker, Max Euwe czy Michaił Botwinnik odznaczali się zdolnościami matematycznymi.
oraz Ernst Friedrich Ferdinand Zermelo
W 1913 roku opublikował artykuł zatytułowany Über eine Anwendung der Mengenlehre auf die Theorie des Schachspiels, w którym omówił zastosowanie teorii mnogości do teorii gry w szachy[1]. Zawarte w nim twierdzenie uważane jest współcześnie za pierwsze opublikowane twierdzenie w teorii gier[2]. Miało to miejsce wiele lat przed opublikowaniem prac w tej dziedzinie przez Johna von Neumanna, którego...
Ukryta treść:    
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34358
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: Jan Kraszewski »

Lasker był doktorem nauk matematycznych. Ale był to raczej wielki szachista, który zajmował się matematyką niż wielki matematyk grający w szachy.

JK
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 992
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy/Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 204 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: Yaco_89 »

Karol Borsuk - matematyk niewątpliwie wybitny - jest autorem gry dla dzieci (i nie tylko) "Superfarmer", do dzisiaj wydawanej.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11491
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3159 razy
Pomógł: 749 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: mol_ksiazkowy »

Karol Borsuk - matematyk niewątpliwie wybitny - jest autorem gry dla dzieci (i nie tylko) "Superfarmer", do dzisiaj wydawanej.
Édouard Anatole Lucas = matematyk, wymyślił wieże Hanoi
Solomon W. Golomb = matematyk, kojarzony z hexomino, tetrisem , wynalazca warcaboszachów
John Horton Conway = twórca gry Live (gra w życie),
etc.
Ukryta treść:    
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: liu »

Jan Kraszewski pisze:Lasker był doktorem nauk matematycznych. Ale był to raczej wielki szachista, który zajmował się matematyką niż wielki matematyk grający w szachy.
Prawda, algebraicy go kojarzą z twierdzenia Laskera-Noether, a cała reszta świata z dokonań szachowych.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: Spektralny »

Nigel Kalton był szachistą.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11491
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3159 razy
Pomógł: 749 razy

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: mol_ksiazkowy »

Nigel Kalton był szachistą.
także John Nunn, Charles Ivars Kalme i Noam Elkies. etc
deciver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Wybitni naukowcy (np.matematycy) a gry logiczne

Post autor: deciver »

Trochę odkopię. Ale sądzę, że warto wspomnieć o Stanisławie Trybule. Był to polski matematyk, który grał na bardzo dobrym poziomie w szachy jak i brydża, lecz w późniejszym etapie swojej kariery zrezygnował z szachów na rzecz brydża sportowego. Napisał wiele prac matematycznych nt. teorii gier.

ODPOWIEDZ