[Teoria liczb] Podzielność i równość

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Piotrusg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 30 wrz 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

[Teoria liczb] Podzielność i równość

Post autor: Piotrusg »

Mam taki problem : niech p i q będą liczbami naturalnymi. wiadomo ze zachodzi podzielność \(\displaystyle{ pq}\) dzieli \(\displaystyle{ p^2+q^2}\). Jak udowodnić że \(\displaystyle{ p=q}\) ?
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 857
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

[Teoria liczb] Podzielność i równość

Post autor: Artist »

\(\displaystyle{ pq|p^{2}+q^{2} \Rightarrow p|p^{2}+q^{2} \wedge q|p^{2}+q^{2}}\)

Najpierw \(\displaystyle{ p|p^{2}+q^{2}}\)
\(\displaystyle{ p|p^{2}}\), więc usi być także \(\displaystyle{ p|q^{2} \Rightarrow p|q}\)
Dalej:
\(\displaystyle{ q|p^{2}+q^{2} \Rightarrow q|p^{2} \Rightarrow q|p}\)
\(\displaystyle{ p|q \wedge q|p \Leftrightarrow p=q}\)
c.k.d.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

[Teoria liczb] Podzielność i równość

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ p|q^{2} \Rightarrow p|q}\)
Nie.

Niech \(\displaystyle{ d=NWD(p,q), \ p=da, \ q=db}\), wówczas: \(\displaystyle{ pq|(p^2+q^2) \iff ab|(a^2+b^2)}\), gdzie a,b są względnie pierwsze. I teraz powyższy dowód działa
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 857
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

[Teoria liczb] Podzielność i równość

Post autor: Artist »

Rzeczywiście. Dzięki za poprawke.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ